Se og Hør-sag: »Det var forkert på alle tænkelige parametre. Etisk, moralsk og juridisk«

På et møde efter Prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsreje i 2008 blev der indgået fast aftale med den såkaldte tys-tys-kilde på sladderbladet Se og Hør. Kilden var i begyndelsen alment kendt på redaktionen, fortæller tidligere nyhedschef Lise Bondesen i retten.

ARKIVBILLEDE: Den nye chefredaktør for SE og HØR, 54-årige Kim Henningsen til sit første redaktionsmøde 2.6.2014 sammen med daværende nyhedschef på Se og Hør, Lise Bondesen. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se og Hørs nok mest kendte chefredaktør, Henrik Qvortrup, var en hård hund, det lå i stillingen som chefredaktør på et sladderblad som Se og Hør. Derfor var han også svær at begejstre, fortæller tidligere redaktionssekretær og nyhedschef, Lise Bondesen.

I Retten i Glostrup vidner hun i dag i Se og Hør-sagen, hvor blandt andet tre tidligere chefredaktører på bladet, herunder Qvortrup, står anklaget. Desuden er de to journalister Ken B. Rasmussen, Kasper Kopping samt den såkaldte tys-tys-kilde på anklagebænken. Lise Bondesen har selv erkendt sig skyldig sin del af sagen og er nu indkaldt som vidne med pligt til at tale sandt i Retten i Glostrup.

Henrik Qvortrup var ikke let at begejstre, men chefredaktøren var synligt begejstret, efter Se og Hør tilbage i juni 2008 lavede en fast aftale med tys-tys-kilden, der kunne forsyne Se og Hør om kendte og kongeliges kreditkortoplysninger. Aftalen kom i stand på Qvortrups kontor umiddelbart efter tys-tys-kilden for første gang leverer kreditkortoplysninger, nemlig oplysninger om Prins Joachim og Prinsesse Maries bryllupsrejse til Canada.

»Chefen var begejstret og glad for mødet. Det gav han stærkt udtryk for. Ved ord og kropsprog. Når han var begejstret, var man ikke tvivl. Der skulle noget til,« fortæller Lise Bondesen, som selv var redaktionssekretær på bladet på det tidspunkt.

»Han (Henrik Qvortrup, red.) var ikke ofte begejstret. Qvortrup fortalte, at tipperne havde mulighed for at komme med kreditkortoplysninger. Jeg fik indtryk af, at det var en fast aftale,« fortæller Lise Bondesen om tiden, umiddelbart efter aftalen indgås med den såkaldte tys-tys-kilde.

Aftalen betød, at tys-tys-kilden fik et fast månedligt honorar for at levere oplysninger fra Nets om kendte og kongeliges kreditkortforbrug. Lise Bondesen fortæller videre, at kilden i begyndelsen ikke er særlig hemmelig. At alle, der sad i redaktionslokalet - på bladet kaldt Bunkeren - var bekendt med Qvortrups aftale. Først senere gik kilden over til at være mere hemmelig.

Lise Bondesen anslår, at kilden formentlig har bidraget til omtrent 30 historier i perioden 2008-2011. Men i slutningen var der kun fire på bladet, om kendte til kildens eksistens. Det understreger en mail, som den senere chefredaktør Kim Henningsen sendte d. 1. juli 2009 til blandt andet Lise Bondesen. Af mailen fremgår, at kun en snæver kreds på redaktionen skal kende til kildens eksistens.

»Efter aftale med Per Ingdal« er det blevet besluttet, at journaliterne på bladet »kun skal kende en flig af sandheden for, hvorfor vi stopper med brugen af kilden«, lyder det i mailen. Heraf fremgår også, at Se og Hør frygter sag fra Skattevæsenet, fordi man angiveligt aflønner den såkaldte tys-tys-kilde sort.

I mailen kommenterer Kim Henningsen ikke det strafbare i at viderebringe kendte og kongeliges private kreditkortoplysninger. Men det etiske aspekt spillede en rolle, forsikrer Lise Bondesen:

»Jeg var lettet ikke skuffet, da vi stoppede med at bruge kilden,« lyder det.

Direkte adspurgt, hvorfor Lise Bondesen har erkendt sin del af Se og Hør-sagen:

»Det var forkert på alle tænkelige parameter. Etisk, moralsk og juridisk.«

De moralske skrupler drøftede hun med chefredaktør Kim Henningsen, Kim Bretov og journalisten Kasper Kopping.