Se listen: København er blandt verdens dyreste byer

Blandt 172 storbyer er Danmarks hovedstad en af verdens ti mest dyre byer at leve i, viser en ny undersøgelse. Det skyldes blandt andet krigen i Ukraine og Kinas restriktive coronastyre.

København er den tiende dyreste storby at leve i, viser ny undersøgelse. Pladsen deler København med Sydney.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet dyrere at leve i storbyerne rundt omkring i verden.

Alene i år er de gennemsnitlige leveomkostninger i verdens største byer nemlig steget med 8,1 procent.

Det viser en årlig undersøgelse fra tænketanken Economist Intelligence Unit (EIU), der har sammenlignet omkostningerne på over 200 produkter og tjenester i 172 byer.

Prisstigningerne gælder også København, der ud af de 172 byer er landet som nummer ti på listen. Placeringen deler vi med Sydney.

Sammen med Singapore er New York i 2022 for første gang verdens dyreste by at leve i. Sidste års nummer et, Tel Aviv, er nu placeret på tredjepladsen.

Se topti over de storbyer med henholdsvis højeste og laveste leveomkostninger her:

Vestlige sanktioner har ramt russiske byer

De massive prisstigninger er ikke noget, som tænketanken har set før, siger Upasana Dutt, der leder EIUs undersøgelse.

»Den gennemsnitlige prisstigning på tværs af de 172 byer er den højeste, vi har set i de 20 år, som vi har digitale data for,« siger Upasana Dutt.

Prisstigningerne skyldes blandt andet krigen i Ukraine og Kinas fortsatte coronarestriktioner, der forstyrrer forsyningskæderne – særligt for energi og fødevarer.

Det påvirker nemlig produktion og handel over hele verden, konkluderer EIU.

Alene krigen i Ukraine har også haft en meget konkret betydning for to russiske storbyer, som er dem, der har rykket sig allermest på listen i forhold til sidste år.

Moskva og Sankt Petersborg er således steget 88 og 70 pladser på ranglisten og ligger nu på henholdsvis 37.- og 73.-pladsen. Det skyldes blandt andet vestlige sanktioner efter Ruslands invasion af Ukraine, konkluderer EIU.

Ukraines hovedstad, Kyiv, var slet ikke inkluderet i dette års indeks.