Se listen: I disse sogne er der flest, som ikke har takket ja til en vaccination, og de har en ting til fælles

Der er en fællesnævner hos sognene, hvor de største andele af borgerne endnu ikke har takket ja til en invitation om at blive vaccineret mod covid-19. Her er en liste over de 25 sogne, hvor flest indtil nu har været afholdende.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, hjælper til med at vaccinere borgere i Tingbjerg. Netop det sogn i København har ifølge tal fra Statens Serum Institut den største andel af borgerne, der endnu ikke har takket ja til en invitation om at blive vaccineret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens næsten halvdelen af Danmarks befolkning har fået første stik med en covid-19-vaccine, er der nogle steder, som halter efter.

»Lommer i samfundet« er stederne blevet kaldt, al den stund at der ikke bliver gjort noget ved problemet.

Og ifølge eksperter er der netop tale om et problem. For visse steder risikerer borgerne at misse muligheden for flokimmunitet, har eksperter påpeget, da borgere af flere årsager hænger i bremsen i forhold til at takke ja til en vaccine, på trods af de har modtaget en invitation.

Statens Serum Institut (SSI) har offentliggjort data for landets sogne, hvori man kan se, hvor mange personer i hvert enkelt sogn, der er inviteret til en vaccination, og hvor mange af dem, der (endnu) ikke har svaret på den invitation.

En ting til fælles

Længere nede i artiklen findes en liste over 25 sogne, hvor de største andele af beboerne ikke har svaret på invitationen.

Sognene, hvor flest ikke har takket ja, har en ting til fælles.

Berlingske har beskrevet emnet før, og både politikere, sundhedsmyndigheder og eksperter har udtrykt bekymring over tendensen.

Sognene, som i størst omfang er afholdende fra at tilmelde sig vaccinationerne, er dem, der har en stor andel af beboere med anden etnisk herkomst.

Det er dem, som 2. juni fik Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til at udtale:

»Vi kan selvfølgelig ikke tvinge folk, men hvis vi ikke får løftet indsatsen, er der risiko for, at vi får nogle lommer i samfundet, hvor der ikke er flokimmunitet. Det vil bestemt ikke være hensigtsmæssigt, for det vil betyde, at smitten vil have lettere ved at sprede sig.«

25 sogne med færrest bookede vaccinationer

Tingbjerg Sogn i København topper listen over lavest tilslutning til vaccinerne. Det skal dog nævnes, at Sundhedsstyrelsen har iværksat en særlig vaccinationsindsats i sognet, der indebærer, at Tingbjerg-borgere kan blive vaccineret uden tidsbestilling.

Mandag blev 257 borgere vaccineret – et antal, der ikke indgår i SSIs opgørelse. Tallet for Tingbjerg Sogn skal derfor tages med et forbehold, da det vil være lavere efter vaccinationsindsatsen.

I listen herunder ses de 25 sogne, hvor tilslutningen til covid-19-vaccinationerne er lavest.

Berlingske har tidligere fortalt, hvordan vaccinationstilslutningen var markant lavere i en række københavnske sogne på Ydre Nørrebro som blandt andet Tingbjerg, Kingo-Samuel, Skt. Stefans, Bispebjerg, Tagensbo og Kapernaum, end den var i resten af landet.

Mens Tingbjerg i København har den største andel inviterede borgere, som ikke har booket en tid, følger Gellerup Sogn i Aarhus efter. Gellerup gør sig ligeledes bemærket ved at have en stor andel beboere med anden etnisk herkomst.

Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at de ikke kender den nøjagtige årsag til, at nogle sogne har en høj andel af personer, der endnu ikke har reageret på deres invitation til at blive vaccineret.

Styrelsen peger imidlertid på, at årsagerne kan afdækkes ved eventuelt at kigge på »socioøkonomiske forhold«, men at sprogbarrierer også kan være en del af forklaringen.

»Måske er man ikke opmærksom på, at man er blevet inviteret til vaccination. Nogle ved måske heller ikke, hvordan de bestiller tid, eller måske forstår de ikke invitationen blandt andet på grund af manglende sprogkundskaber. Det kan også være, at de pågældende synes, at der er for langt hen til vaccinationsstedet,« sagde Nils Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen 13. juni i Berlingske.