Se listen: Her er de bedste kommuner at bo i ifølge borgerne selv

Der er store forskelle på, hvor tilfredse borgerne er med de ting, deres kommune skal udmærke sig på. Det viser en ny undersøgelse af tilfredsheden med serviceniveauet i landets kommuner.

I Gentofte Kommune er borgerne i størst grad tilfredse med kommunens serviceniveau. Det gælder for særligt tilbud til unge, samt at kommunen er pæn og velholdt. København er en anden historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kommunes fornemste opgave er at tage vare på borgerne, og en ny undersøgelse fra analyseinstituttet EPSI viser, hvor godt borgerne i kommunerne selv mener, at det går.

Selve undersøgelsen er en halvgammel traver, der fremhæver borgernes meninger om serviceniveauet i deres respektive kommuner. Det vil sige, hvor gode de mener kommunerne er til at levere den service, borgerne betaler deres skat til.

På den nye liste fra det svenske analyseinstitut EPSI Ratings ligger én kommune helt i top.

Det er Gentofte, hvor borgerne i stor stil er tilfredse med den kommunale service. Undersøgelsen er opgjort i indekserede point, hvor Gentofte som topscorer får 77,2.

Frederiksberg daler på listen

Det gør kommunen til en højdespringer, da den i den seneste undersøgelse slet ikke figurerede på listens top-10.

En score under 60 betragtes som en lav rating. Mellem 60 og 75 betragtes som værende tilfredsstillende, mens resultater på 75 og over betragtes som meget høje.

I 2020 var Frederiksberg Kommune nummer ét på ranglisten. Dengang sagde borgmester Simon Aggesen (K) til Berlingske, at han var godt tilfreds med placeringen.

»Jeg er selvfølgelig virkelig glad og stolt over, at Frederiksberg ligger helt i top, når det kommer til borgernes tilfredshed. Det, vi skal måles på, er jo netop, om de, der bor i vores by, er glade og tilfredse, når de træder ud af hoveddøren,« sagde han.

Men siden er Frederiksberg røget ned ad listen og ligger nu på en femteplads – med samme niveau af tilfredshed som Brøndby.

Det pæne, velholdte Gentofte

På EPSI Ratings nye liste går andenpladsen til Jammerbugt, tredjepladsen til Rødovre og fjerdepladsen til Herlev.

I kommunemålingen udmærker ældrepleje sig som et af de vigtigste emner for borgerne, og hvor det tidligere var de ældste aldersgrupper, der interesserede sig for emnet, fylder det nu mere på tværs af aldersgrupper.

For Gentoftes vedkommende fremhæver EPSI Ratings, at borgerne især er tilfredse med tilbuddene til unge, at der er pænt og velholdt, og at der er fokus på lave skattesatser. Derimod er der for daginstitutioner plads til forbedring.

København scorer lavest blandt storbyerne

Ud over tilfredsheden med kommunernes service er der i undersøgelsens cirka 6.077 telefoninterview også spurgt ind til, om borgerne vil anbefale andre at flytte til kommunen.

Til det spørgsmål er meldingen helt klar hos borgerne i Furesø. 98 procent svarer, at de vil anbefale andre at flytte ind. I Skanderborg ville 97 procent give samme anbefaling.

Vender man tilbage til tilfredsheden med serviceniveauet, oplyser analyseinstituttet, at der imidlertid er store forskelle på, hvor tilfredse borgerne er med serviceniveauet i de største byer i landet.

I Aalborg står det pænest til, da den nordjyske by har en score på 71,4 point.

I København er stemningen dog mere lunken. Danmarks hovedstad mønstrer nemlig kun 61,4 point – den laveste score blandt storbyerne. Det er en lille forbedring med 0,1 indekspoint. Dermed sniger København sig lige over den grænse på 60, der af analyseinstituttet betragtes som »tilfredsstillende«, og højere end det, EPSI Ratings betegner som lavt.