Se listen: Det koster vandet fra dit vandværk

Når vandregningen skal betales, er det ikke ligegyldigt, hvilket vandværk de gennemsigtige dråber strømmer fra. Prisen på drikkevand svinger med mere end 100 procent, viser ny undersøgelse.

En gennemsnitlig husstands årlige udgifter til vand kan svinge med mere end 1.700 kroner, alt efter vandværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

En kubikmeter vand – 1.000 liter – fylder det samme, uanset hvilket vandværk man henter dråberne fra. Men det betyder bestemt ikke, at prisen er den samme.

Faktisk kan en gennemsnitlig husstands årlige udgifter til vand svinge med mere end 1.700 kroner, alt efter om huset er tilsluttet landets dyreste eller billigste vandværk.

Det fremgår af en ny oversigt fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I undersøgelsen har styrelsen taget udgangspunkt i, at den gennemsnitlige danske husstand bruger 81 kubikmeter vand om året.

Netop dette udgangspunkt på 81 kubikmeter vand er ikke ligegyldigt, da gennemsnitsprisen er beregnet ud fra to faktorer: Dels prisen på en kubikmeter vand og dels et årligt fast bidrag. Mens det sidste ligger fast, uanset hvor meget vand man bruger, er det første selvsagt afhængigt af ens vandforbrug.

Bruger man mere vand end gennemsnittet kan det således være en fordel at være tilsluttet et vandværk, hvor det årlige bidrag måske er lidt højere, hvis kubikmeterprisen omvendt er lavere.

Billigst er en kubikmeter vand fra nordjyske Hjallerup Vandforsyning, hvor man kun skal af med ni kroner per kubikmeter. Det er en tredjedel af, hvad det koster at modtage samme mængde vand fra landets dyreste vandværk, målt på kubikmeterpris, Hofor Vand Brøndby. Her koster vandet 27 kroner per kubikmeter.

Men også det årlige bidrag, for at være tilsluttet vandværket, svinger stort fra det ene vandværk til det næste. Mens 16 vandværker slet ikke kræver noget årligt bidrag, koster det hos 32 vandværker 1.000 kroner eller mere om året i bidrag.

Dyrest er Ærø Vand, der har hjemme i Marstal på den sydfynske ø. Her skal man betale 2.028 kroner om året for at være tilsluttet. Til gengæld er kubikmeterprisen lavere end hos mange andre vandværker.

Det fremgår af undersøgelsen, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt 218 større vandværker i Danmark. Det er kun de 214 af dem, der er beløb på. De sidste fire er derfor frasorteret i Berlingskes oversigt.

De 224 største drikkevandsselskaber i Danmark leverer cirka 90 procent af det samlede danske vandforbrug.

I undersøgelsen kan man desuden læse, at en gennemsnitlig husstands vandregning årligt er på cirka 5.450 kroner, hvoraf afledning af spildevand står for cirka to tredjedele.

Siden 2011 er den gennemsnitlige forbrugerpris steget med cirka tre kroner per kubikmeter, hvilket svarer til en real stigning på cirka fem procent. Siden 2015 har prisen dog realt været stabil, skriver styrelsen i sin rapport.