Se kortet og tjek din kommune: Så mange 12-15-årige er ikke vaccineret

Mange 12-15-årige på Københavns Vestegn er ikke vaccineret mod covid-19, og deres forældre har heller ikke booket en tid på børnenes vegne, viser tal fra Statens Serum Institut.

65 procent af landets 12-15-årige er vaccineret mod covid-19. I Ishøj er det næsten omvendt. Her har 58 procent i aldersgruppen hverken fået vaccinen eller fået booket tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Ishøj har 58 procent af de 12-15-årige ikke påbegyndt et coronavaccineforløb. Ej heller har børnene eller forældrene på deres vegne fået booket en tid, selvom de er blevet inviteret.

På andenpladsen på listen over kommuner, hvor flest 12-15-årige ikke er blevet vaccineret, ligger Brøndby. Her har 54 procent ikke reageret på vaccineinvitationen.

Det viser en liste over vaccineudrulningen i hver af landets 98 kommuner, som Berlingske har fået aktindsigt i hos Statens Serum Institut.

Ishøj er samtidig den af landets kommuner, hvor der er konstateret flest smittede pr. indbygger den seneste uge.

Lige fra det øjeblik, hvor Sundhedsstyrelsen åbnede for vaccination af børn ned til 12 år, har det vakt debat blandt forældre, om de skulle lade deres børn vaccinere.

De offentligt tilgængelige tal viser, at Region Hovedstaden ligger lidt lavere på vaccinefronten end andre regioner. Aktindsigten viser, at det særligt er på Københavns Vestegn, at forældrene til de 12-15-årige holder sig tilbage.

De kommunale tal i Berlingskes aktindsigt dækker 6. oktober. Siden da er andelen af førstegangsvaccinerede 12-15-årige på landsplan steget, men kun fra cirka 64 til 65 procent.

Udviklingen er ikke gået i stå, men de seneste uger er det gået stadigt langsommere med vaccineudrulningen. Med næsten to tredjedele førstegangsvaccinerede 12-15-årige er man muligvis ved at nå en grænse. I hvert fald svarede 67 procent af forældre med børn i den pågældende aldersgruppe i juni i en Megafon-måling ifølge TV 2, at de ville lade deres børn vaccinere.

I den anden ende af spektret med færrest, der har undladt at reagere på vaccineinvitationen, ligger Samsø, Assens og Favrskov Kommuner. Her er mellem 21 og 23 procent af de 12-15-årige ikke kommet i gang med vaccineprogrammet.

For 15-årige havner invitationen til covid-19-vaccinen i egen e-Boks, da de selv kan bestemme, om de vil vaccineres. Hvad angår de 12-14-årige, bliver brevet sendt til forældrene.