Se kortet: Her er bombeangrebene i Malmø

Bombeangreb er et velkendt problem i Sverige. Alene i Malmø har 18 ødelæggende eksplosioner i 2019 fundet sted. Få her et overblik over eksplosionerne på den anden side af Øresund.

De kriminelle grupper, som ofte står bag eksplosioner i Sverige, er typisk opvokset i udsatte boligområder som Rosengård. Grupperne består typisk af unge drenge og mænd i alderen 15 til 25 år, fortalte politiinspektør Mats Svensson tidligere på ugen til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

I Danmark har to eksplosioner mod henholdsvis Skattestyrelsen og en nærpolitistation i København tidligere på måneden skabt stor røre.

Men i Sverige er bombeangreb fra en særlig gruppe unge ifølge svensk politi et velkendt problem. I 2018 blev der således anmeldt 162 eksplosioner i Sverige, og ifølge den svenske avis Aftonbladet blev der i de første fem måneder af 2019 anmeldt 93 eksplosioner.

I Malmø er 18 eksplosioner ifølge svensk politi blevet kategoriseret som såkaldt »allmänfarlig ödeläggelse« i 2019.

Heraf har tre af eksplosionerne fundet sted i det udsatte boligområde Rosengård, der ligger i Malmø.

Berlingske talte tidligere på ugen med politiinspektør i Rosengård, Mats Svensson. Han fortalte, at en af eksplosionerne i kvarteret fandt sted i en opgang i en af boligblokkene. Eksplosionen var så kraftigt, at døren fløj ud, og trappen i opgangen flyttede sig.

»En gruppe havde plantet bomben foran døren, fordi de havde set sig sure på en af de andre grupperinger. Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor de var blevet sure på hinanden,« siger han.

Den særlige gruppe unge, som ofte står bag eksplosionerne er typisk vokset op i udsatte boligområder i Malmø som Rosengård. Grupperne består typisk af unge drenge og mænd i alderen 15 til 25 år. De vokser op i udsatte boligområder, og bliver altså en del af det kriminelle miljø fra de første år af puberteten.

»Grupperne rekrutterer de unge drenge ved at lokke med, at de tjener mange penge, hvis de tilslutter sig. Det giver respekt og social status herude, når man tjener penge og er en farlig person,« fortalte Mats Svensson.

Eksplosionerne i Malmø har fundet sted flere steder i det offentlig rum. På Industrigaten blev en lagerhal eksempelvis udsat for et angreb, mens en kaffebar på Dag Hammarskjölds Torg oplevede det samme. Senest blev en indgangsdør til et hus på Ramels Väg i Rosengård udsat for en eksplosion.

Se her, hvor eksplosionerne i Malmø har fundet sted.