Se hvor pengene lander: I dag udbetaler Skat 17 mia. kr.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Tirsdag er dagen, hvor du får penge på kontoen, hvis du har betalt for meget i skat. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

Er du én af de heldige, der har fået et ekstra påskeæg fra Skat, er det tirsdag, du får din overskydende skat ind på kontoen.

Tirsdag er nemlig dagen, hvor Skat sender de 17,7 milliarder kroner retur til danskerne, som vi har betalt for meget det forgangne år.

Det svarer i gennemsnit til 5.393 kroner til hver af de borgere, der har betalt for meget i skat i løbet af året.

»Nu har jeg ikke været de gamle annaler igennem, men det her nærmer sig et rekordstort beløb. Det er rigtig mange penge, vi sender tilbage i folks lommer,« sagde underdirketør i Skat, Richard Hanlov, til Berlingkse Nyhedsbureau før påske.

Men poserne med skattekronerne er ikke ligeligt fordelt over landet. Der er store forskelle på, i hvilke kommuner borgerne får mest tilbage i skat.

Det viser en liste, som Skat har lavet over, hvor den overskydende skat sendes hen.

»Vi har lavet udregningen som en service, fordi mange brancher, eksempelvis bil- og rejsebranchen, interesserer sig for, når folk får betalt overskydende skat tilbage,« lyder det fra Richard Hanlov.

Flest penge får borgerne i Gentofte, som har udsigt til i gennemsnit at få 9.227 kroner. Borgere på Bornholm ligger i den modsatte ende af skalaen og får her kun i gennemsnit 4.119 kroner tilbage.

To andre nordsjællandske kommuner topper listen.

I Rudersdal Kommune får borgerne i gennemsnit 9.181 kroner tilbage i skat, mens Hørsholm kommer ind på en tredje plads med 8.258 kroner i gennemsnit til hver af de borgere, der skal have penge tilbage.

Ud over Bornholm ligger de to fattige kommuner Samsø og Lolland i bunden af listen.

På Samsø skal de øboere, der har betalt for meget i skat, i gennemsnit kun have 4.256 kroner tilbage, mens lollænderne i gennemsnit får 4.318 kroner tilbage.

Og Richard Hanlov forklarer, at det overhovedet ikke er overraskende, at det er i de rigeste kommuner med det største skattegrundlag, at borgerne skal have mest tilbage.

Når Skat skal betale så mange milliarder tilbage til danskerne, er det ifølge Richard Hanlov udtryk for, at en del danskere bevidst går efter at betale for meget i skat.

»Rigtig mange ønsker at spare en lille smule op i skat, og det respekterer vi. Vi har lavet en forretningsstrategi, hvor vi prøver at gardere kunderne mod restskat, fordi det er uheldigt for alle parter. Og vi kan da også se, at færre får restskat og flere får penge tilbage,« siger Richard Hanlov.

Det ville dog være en bedre forretning at spare op andre steder end hos Skat, påpeger han.

Har du gæld til det offentlige, vil den overskydende skat automatisk blive brugt som afdrag på gælden. Det sker for 328.386 borgere, der skylder f.eks. licens, skat, underholdsbidrag, boligstøtte, parkeringsbøde.

- Hvis man skylder til det offentlige, modregnes de overskydende skatter i gælden, inden vi udbetaler. I år nedskriver vi på den måde det offentliges tilgodehavende med cirka en milliard kroner, forklarer Richard Hanlov.

Find din egen kommune her: