Se, hvor mange skolevikarer der bliver brugt i din kommune

Skolerne bruger flere og flere vikarer, men der er store mørketal, siger Danmarks Lærerforening.

ARKIVFOTO af undervisning i folkeskole- - Se RB 8/9 2015 09.21. Folkeskoler ansætter undervisere uden en læreruddannelse. Det er ikke i overensstemmelse med folkeskoleloven. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af vikartimer i folkeskolen er steget eksplosivt, siden Folkeskolereformen blev indført. Sammenligner man oktober 2015 med den samme måned i 2013, var antallet steget med 58 procent.

»Det er værd at tage fat på, at der bliver brugt flere ressourcer på »løse« vikartimer. Med al respekt for vikarerne, der gør, hvad de kan, så er værdien er ikke så stor, som hvis det var en fast lærer,« siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Med »løse vikartimer« menes der tilkaldevikarer, der ikke er på faste kontrakter i kommunen. Det drejer sig ofte om eksempelvis nyslåede studenter.

»I mange kommuner er der sket en stor stigning af folk, der ikke er omfattet af en læreruddannelse. Der er klart en advarselslampe, der bør blinke i den her situation,« siger Anders Bondo Christensen.

På kortet herunder kan du se, hvor mange løse vikartimer (opgjort i fuldtidsstillinger) den enkelte kommune brugte pr. elev i oktober 2015. Jo rødere, des flere timer blev brugt pr. elev. Tryk på den enkelte kommune for at se tallene. Kilde: Danmarks Lærerforening.