Se det interaktive kort: 6.000 vindmøller tegner et danmarkskort – og flere er på vej

I dag kommer 40,5 procent af den samlede danske elforsyning fra vindmøllestrøm, viser Energistyrelsens tal for 2018. Se kortet, som viser, hvor mange vindmøller der er kommet i Danmark de seneste årtier.

På Horns Rev 3 har Vattenfall opsat, hvad der for få år siden var verdens kraftigste vindmøller, som hver kan levere 8,3 megawatt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Når du tænder for stikkontakten i dit hjem i de kommende år, vil mere af strømmen komme fra vindmøller.

Flere store havvindmølleparker er nemlig på vej til at levere strøm til danske husstande.

Ser man på Danmarks samlede energiforbrug, forventes det, at 54 procent udgøres af vedvarende energikilder, inklusive biomasse, i 2030. Vel at mærke uden nye politiske tiltag. Men ser man alene på elforsyningen, vil andelen af vedvarende energikilder nå 100 procent, forventes det.

Det fremgår af Energistyrelsens basisfremskrivning, der kom tidligere på året.

I dag stammer 40,5 procent af den samlede danske elforsyning fra vindmøller, viser Energistyrelsens tal for 2018.

Berlingske har udarbejdet et kort, der viser, at vindmøllerne er spredt rundt i hele Danmark i en grad, så møllerne tilsammen tegner et danmarkskort med i alt cirka 6.000 vindmøller.

De to ensomme prikker i grafikken er Danmarks første vindmøller. Træk i slideren for se, hvordan antallet af vindmøller har udviklet sig over tid. Møller med høj produktionskapacitet er vist med større bobler (kræver zoom).

Vindmøller i Danmark (1977-2018)

Kilde: Berlingske på baggrund af Energistyrelsens stamregister. OBS: En del af vindmøllerne er placeret geografisk upræcist.

Bemærk, at antallet af vindmøller faldt efter år 2002. Den daværende borgerlige regering var mindre begejstret for at opsætte vindmøller end den tidligere socialdemokratiske regering. Men faldet skyldes i høj grad en udskiftningsordning, hvor mange ældrmøller blev taget ned.

Med Energiaftale 2018 besluttede samtlige partier i Folketinget at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030.

Havmølleparken Kriegers Flak i Østersøen vil være Danmarks største havvindmøllepark, når den står færdig i 2021. De 72 vindmøller vil tilsammen producere 600 megawatt svarende til 600.000 husstandes årlige elforbrug.

Parken overgås i kapacitet af havvindmølleparken ved Thor, der skal stå færdig i Vesterhavet mellem 2024 og 2027. Parken vil kunne forsyne 800.000 husstande med strøm.