Se de 10 mest læste Berlingske-historier i 2019

Et hjemmelavet kort, en silhuet af Jesus og to gange Cecilie Beck. Det er nogle af hovedingredienserne i ti af de artikler, der er blevet læst flest gange på Berlingske.dk. Se hele listen herunder.

Foto: Cecilie Beck: Thomas Lekfeldt | Holger Perfort: Celina Dahl | Notre Dame: Benoit Tessier/Reuters/Ritza

1. Nu bliver brysterne sat fri: »Det gik op for mig, at jeg gik med BHer med bøjle, vattering, og jeg ved ikke hvad, for at behage andre«

Da bloggeren Amalie Wessel var yngre, gik hun sommetider i byen uden at have BH på. Det gik ikke ubemærket hen, og folk kommenterede hendes valg.

»Kan du godt lide, at andre kan se dine nipples?« lød en bemærkning.

Siden tog hun en beslutning. Hun gad ikke gå med en bøjle-BH, der løftede hendes bryster og pakkede dem ind i vat.

Og det er hun ikke alene om. Læs mere om den historie – der er årets mest læste på Berlingske.dk – ved at klikke lige her.

2. Kan du også se Jesus mellem flammerne fra Notre Dame?

Det var mildest talt en verdensnyhed, da den parisiske domkirke Notre Dame i foråret brændte. Man kunne dårligt tænde for eller læse i ét eneste medie uden at se billederne af den brændende bygning.

Men for nogle gemte ilden på mere end bare flammer. Læs mere om det lige her.

3. »Hun var helt ude af den, hun græd og græd. I en time. Men hun sagde aldrig, hvad der var galt«

Som optakt til juleaften bragte Berlingskes kultursektion AOK »Den nostalgiske julekalender«. I 24 afsnit gravede AOK dybt, dybt i dansk underholdnings spændende og kulørte fortid.

Bag låge nummer 13 gemte en særdeles læseværdig fortælling om skuespilleren Kirsten Walther sig, der kun blev 53 år gammel, men alligevel fik sat sit aftryk på film- og teaterbranchen.

Læs mere her.

»Det har været utroligt hårdt at blive skilt, men jeg er sådan en, der altid rejser mig igen,« sagde Cecilie Beck i årets fjerdemest læste artikel på berlingske.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

4. Cecilie Beck har været døden nær to gange: »Da jeg bliver lagt op på et bord og bundet fast med læderstropper, er jeg for alvor desperat«

Cecilie Becks liv har været fyldt med faser, forandringer og en fuld-fart-fremad karriere. I dag er hun Danmarks mest markante kvindelige TV-vært, men tidligere har hun danset kinddans med døden og balanceret på afgrundens rand.

Som da en blindtarmsinfektion nær havde kostet hende livet i de mørkeste egne af Afrika.

Læs mere om det, men også livet, kærligheden og karrieren i dette portræt fra juni.

5. Nikolaj Hübbe: »Jeg forstår ikke, hvorfor folk gør det. Det er sgu da at skide i egen rede«

Hver uge taler Berlingske med en kendt københavner, der fortæller om sit forhold til byen under overskriften »Mit København«.

I begyndelsen af november var det balletmester Nikolaj Hübbe, der delte ud af sine glæder og sorg ved København – og ikke mindst gav en opsang til byens indbyggere og gæster:

»Mange cafeer og værtshuse får gratis eller meget billige glas fra Carlsberg og Tuborg, som så ender lørdag og søndag morgen rundt på gader og stræder. Nu lyder jeg som sådan en Jeronimus, men det er bare sindssygt grimt at kigge på, og i betragtning af, at vi nok er et af de mest cyklende folkefærd, så er det også irriterende, når man for fjerde gang på en måned skal have sin cykel lappet. Jeg forstår ikke, hvorfor folk gør det. Det er jo vores allesammens by – det er sgu da at skide i egen rede.«.

Læs mere her.

Interviewet med 94-årige Holger Perfort var blandt årets ti mest læste artikler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

6. 94-årig »Matador«-skuespiller går på scenen: »Du troede nok, jeg var død, hvad?«

Med ordene »jeg blev faderløs i 1931« slog skuespiller Holger Perfort tonen an i et større interview med Berlingskes teateranmelder og -redaktør Jakob Steen Olsen.

Perfort, der er en af verdens ældste aktive skuespillere, fortæller om sin karriere, der strækker sig over otte årtier, og som har ført ham omkring flere roller, end han selv har styr på, heriblandt rollen som tjener Olsen i den danske kulturinstitution »Matador«. En rolle han i øvrigt selv beskriver som »diskret«:

»Folk kender mig på den. Det forbavser mig. Ikke fordi jeg selv synes, det var dårligt, det jeg lavede. Men de mennesker, der kommer frem og vil snakke om »Matador«, som vil sige mig noget, jeg skulle blive glad for, har jeg lidt svært ved at forstå.«

Læs resten af citatet og meget mere fra Holger Perfort ved at klikke lige her.

7. Amatør har taget sagen i egen hånd: Nu er der ét samlet kort over metro, lokalbaner og S-tog

2019 blev året, hvor Cityringen endelig kunne åbne dørene og byde passagererne indenfor på den nye metrolinje. Men med de nye stationer kom der også mere forvirring om den offentlige transport i hovedstadsområdet.

Det satte amatøren Kristoffer Bæk sig for at løse. Sammen med den russiske grafiker Pasha Omelekhin udviklede Bæk et oversigtskort, der viser både Metrolinjer, S-tog og de nordsjællandske lokalbaner.

Et redskab, mange andre end bare Bæk åbenbart havde manglet. Artiklen blev i hvert fald læst i stor stil, og fik det efterspil, at DOT  – Din Offentlige Transport, et samarbejde mellem DSB, Metro og Movia, som har til formål at gøre det nemt at være passager i den offentlige transport på Sjælland – offentliggjorde sit eget kort.

Hvis du ikke har set kortet, eller bare mangler det for at finde vej i 2020, kan artiklen læses lige her.

En falsk fortælling skaber et mørke, som kan tage magten fuldkommen fra en familie og fra et menneske, fortalte Mikkel Frey Damgaard i årets ottendemest læste artikel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

8. TV-vært skriver om sin fars selvmord: »Jeg var så uendeligt bange for at bukke under og gå til grunde«

Mikkel Frey Damgaard skrev i bogen »Sørgekåben« om den skygge, som hans fars selvmord kastede over ham og familien.

Med det udgangspunkt interviewede Berlingskes litteraturredaktør, Jeppe Bangsgaard, forfatteren og TV-værten om døden, faren og frygten for at følge ham i graven.

»Netop i skyggerne fra fortrængningernes mørke, begyndte forestillinger at vokse i mit sind. Forestillinger om, at jeg havde spillet en rolle i min fars død. At jeg var som ham, og ville ende som ham,« sagde Mikkel Frey Damgaard.

Læs hele interviewet lige her.

9. Mattias Hundebøll: »Hvorfor har man givet tilladelse til det lort? Jeg synes, det er så grotesk skamfuldt«

Selv om Mattias Hundebøll har hus og have i Gentofte, forestiller han sig nogle gange stadig, at han bor i sit gamle kollektiv midt i København. Han synes, at København er verdens bedste by, men i juletiden har han et anstrengt forhold til julemarkederne på blandt andet Højbro Plads og Nytorv.

Læs hvorfor, og bliv klogere på, hvad den autodidakte TV-vært ville vise udenlandske gæster, der kom til København. Det kan du gøre lige her.

10. På en lederkonference tog en mandlig deltager billeder af Cecilie Becks ben: »Surrealistisk,« siger én, der så det

»Imens Margrethe Vestager talte om kvinder og ledelse fra scenen, havde min sidemand travlt med at SMS’e et billede af Cecilie Becks ben til en ven med en kommentar om, at »hun har en meget kort kjole på«!«

Sådan starter årets tiendemest læste artikel på Berlingske.dk i 2019, der handler om en filmoptagelse af Cecilie Becks ben og en mand, der, ifølge museumsdirektør Ulla Tofte, havde fokus det helt forkerte sted.

»Jeg tænker damn it, det er godt nok ærgerligt. Her står en af de mest magtfulde danske kvinder og taler om noget virkelig vigtigt, der handler om kvinder i ledelse. Så sidder han og interesserer sig for Cecilie Becks ben. Det er følelsen af – wauw – der er godt nok langt igen, hvis kvinder stadigvæk –  især i den liga her – bare er reduceret til røv og patter,« sagde Ulla Tofte om bevæggrunden for, at hun havde delt opslaget af manden med mobilkameraet.

Læs hele historien ved at klikke her.

Hvis du overså det, udgav Berlingske i sidste uge en oversigt med 14 historier fra 2019, du bør læse, inden 2020 sætter ind. Nu er vi jo ved at være helt ved deadline, så hvis du ikke kan nå det inden, kan de første dage af 2020 også gå an.