Se 31 vidnesbyrd om modstandskampen

De unge frihedskæmpere og danskere i allieret tjeneste er vort lands moralske omdrejningspunkt. De satte livet på spil for idealer. Deres motiver var forskellige, men deres indsats var af ultimativ karakter.

Anden verdenskrig. Befrielsen 4 maj 1945. Glade danskere på Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske hædrer i anledning af 69-årsdagen for befrielsen disse mennesker. Vi har over de seneste måneder interviewet 31 mænd og kvinder om deres indsats i frihedskampen. Vi har kaldt det Frihedens stemmer, og på b.dk kan du møde et enestående univers, hvor alle 31 i TV-interviews med fotograf Niels Ahlmann Olesen giver deres budskaber videre.

Deres indsats i den internationale kamp mod nazisterne var uvurderlig, for Danmark risikerede at ophøre som nation i tilfælde af tysk sejr i verdenskrigen.

Motiver er vanskelige at granske. Ikke alle frihedskæmpere var besjælet med høje idealer om frihed og kampen for Danmark. Der spillede mange andre årsager ind, men retrospektivt - malet med historiens brede pensel – var det netop de store idealer, der kom til at tegne billedet af den typiske frihedskæmper, hvad enten indsatsen var national eller international som eksempelvis krigssejlerne og danskerne i det britiske flyvevåben.

Af gode grunde har det ikke været muligt at interviewe alle de endnu levende frihedskæmpere, men de, som ikke er blevet kontaktet, skal ikke føle sig forbigået. Der er ikke tale om et bevidst fravalg. Frihedskæmperne har alle indvilget i at fortælle om deres frihedskamp og deres følelser trods skrøbelighed. Nogle har fortalt deres historie adskillige gange før, for andre er det første gang. Undervejs er en af de interviewede frihedskæmpere død, mens en anden er blevet alvorligt syg. I begge tilfælde har de pårørende godkendt offentliggørelsen af de pågældende interviews.

Det er ikke en selvfølge, at de involverede har villet medvirke, for i en årrække efter besættelsen følte mange frihedskæmpere sig forrådt af samarbejdspolitikere, der havde taget afstand fra frihedskampen under krigen, og som for nogles vedkommende efter krigen kom tilbage til magten. Efterkrigstidens folkelige stemninger er dog på det seneste gået i frihedskæmpernes retning. Aldrig er så mange bøger kommet som i de seneste ti år om deres indsats, og film som »Flammen og Citronen« samt »Hvidstengruppen« har understreget frihedskæmpernes store betydning.

 

Hvem var så egentlig frihedskæmper? Mange unge mænd og kvinder var kun i kort tid deltager i illegale aktioner eller medlem af de såkaldte ventegrupper. Selv om de ikke nødvendigvis kom i kamp, så var de parate til det. Ligeså var mange kvinder ikke nødvendigvis aktive med sabotage eller illegale transporter af jøder, men alligevel var deres indsats som mødre, søstre, mostre og bedstemødre afgørende. Det skal ikke glemmes her.

Ud over beretningerne om hver enkelt frihedskæmpers indsats er alle interviews i dette Magasin bygget op om en række centrale spørgsmål: Hvornår var du mest bange? Hvordan var det med kærligheden? Hvordan har oplevelserne påvirket dit liv? Og har du talt med dine nærmeste om oplevelserne? Er der noget, som du sidenhen har fortrudt?

 

God fornøjelse.