Satudarahs rockerborg midt i Maribo er ramt af flere skud

I nat blev flere skud affyret mod rockergruppen Satudarahs klubhus i Maribos bymidte. Politiet ser med stor alvor på sagen.

Bandekonflikten findes og i udkantsdanmark. Her kæmper bl.a. Saturdarah mod Mongols i Maribo og Sakskøbing på Lolland Falster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 00.20 i nat blev der affyret flere skud midt i Maribo rettet mod Satudarahs rockerborg på Vestergade 36. Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge politiets oplysninger blev ingen ramt af skuddene. En lille mørk bil blev set køre fra adressen, og politiet søger nu vider, der har set bilen enten ved adressen eller tidligere på aftenen.

»Det er uacceptabelt, når bandemiljøets konflikter fører til skyderier mod en lokalitet i en bymidte. Vi ser derfor på episoden med stor alvor,« siger politiinspektør Kim Kliver.

Det vides ikke, hvem der affyrede skuddene. Men som Berlingske for nylig berettede, er Satudarah i øjeblikket i konflikt med gruppen Mongols MC.

Siden midten af marts har politiet beslaglagt syv våben, anholdt 14 personer fra de to grupperinger, hvoraf fire er dømt, resten er stadig varetægtsfængslet. Politiet har også foretaget razziaer og anholdelser, rykket ud til nedbrændte kiosker og skudepisoder, attenderet borgermøder, og fredag den 15. september oprettede politiet en visitationszone i Maribo.

Satudarah har indrettet sig bag Euro-paller på 1. sal over en tatovør på Vestergade midt i Maribos bymidte. Rundt om ligger frisøren, tøjbutikker og beværtninger. Her har Satudarah holdt til siden 2015.

Konflikten mellem Mongols MC på den ene side og Satudarah på den anden handler om narkotika. Og beskyttelsespenge, organiserede indbrud og røverier. Og om retten til at skaffe sig monopol på markedet. Det har Kim Kliver tidligere fortalt til Berlingske.

»Det, vi skal indse, er, at i alle dele af Danmark, er der et købedygtigt marked, og der er tale om mange penge at hente. Det er dét, der er afgørende for deres tilstedeværelse. Den traditionelle opfattelse af, at de primært holder til i storbyerne, den passer ikke,« siger han.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har den seneste tid arbejdet for at fjerne hovedaktørerne fra begge grupper, »så personkredsen fra begge grupper føler politiets ånde i nakken«.

»Samtidig skal politiets indsats ikke medvirke til at skævvride magtbalancen grupperne imellem. Vi ved desuden, at de ikke går efter almindelige mennesker, men prøver at ramme modparten og deres interesser i miljøet,« siger Kim Kliver.

Der er i alt 45 rockerborge eller tilholdssteder for bander i Danmark i følge tal fra Rigspolitiet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Mongols har, siden de slog sig ned i Danmark i slutningen af sidste år, konstant været i konflikt blandt andet med Satudarah, Loyal to Familia og NordVest Copenhagen i hovedstaden. Ifølge Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet (NEC), har Mongols ikke en fast base på Sydsjælland eller i resten af Danmark, men holder til omkring Albertslund og Taastrup. Oprindeligt kommer gruppen fra USA, hvor de var i krig mod Hells Angels.

Satudarah kom til Danmark i 2013 fra Holland, hvor de er den største rockerklub. Den blev dannet i 1990 med rødder fra den tidligere hollandske koloni Molukkerne i Indonesien. I dag tæller gruppen både etniske hollændere og indvandrere fra mange forskellige lande, og den er ekspanderet til en lang række lande verden over.