Satellitfotos svækker Canadas krav

Moderne kortteknologi har fået Canadas myndigheder til at indrømme, at den omstridte Hans Ø ikke er rent canadisk territorium.

Nye satellitfotos svækker Canada i striden med Danmark om suveræniteten over Hans Ø i det smalle stræde mellem Grønland og Ellesmere Island.

Canadiske myndigheder indrømmer nu efter at have gennemgået billederne, at den internationale grænselinje løber nogenlunde midt ned igennem den lille forblæste ø - og ikke øst om Hans Ø, som canadierne hidtil har hævdet.

Det afslører dokumenter, som nyhedsbureauet Canadian Press har set. Dermed fremstår Hans Ø ikke længere som rent canadisk territorium på det nyeste kort over det højarktiske område, som regeringen i Ottawa har godkendt.

Såvel Danmark som Canada gør krav på den ubeboede Hans Ø, da der skønnes at være store naturrigdomme i form af olie, gas og mineraler i området. Efter at uenigheden i sommeren 2005 brød ud i lys lue, indgik de to lande en våbenhvile i ordstriden og har siden holdt en række forhandlingsmøder om sagen. Det seneste blev holdt den 18. juni i år.

/ritzau/