SAS-piloter får erstatning for aldersdiskrimination

Flyselskabet SAS skal udbetale fire måneders løn til seks piloter, der i 2008 blev fyret på grund af deres alder. Det har Højesteret onsdag besluttet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks nu tidligere SAS-piloter, der blev fyret i 2008 på grund af deres alder, kan se frem til en økonomisk dispensation på fire måneders løn.

I en principiel dom har Højesteret onsdag afgjort, at SAS har overtrådt loven om forskelsbehandling. Piloterne skal derfor hver især have udbetalt omkring 400.000 kroner.

»Der var for Højesteret enighed om, at afskedigelserne var gennemført i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling på grund af alder,« står der i dommen.

Udvælgelsen af de piloter, der skulle afskediges, skete efter aftale med Dansk Pilotforening på baggrund af, at piloterne var pensionsberettigede, hvilket efter overenskomsten var fastsat til en alder på 60 år.

Piloterne mente dog, de blev diskrimineret og indberettede derfor sagen for Ligebehandlingsnævnet.

Piloterne fik medhold både i byretten og landsretten, der konstaterede, at fyringerne var sket på ulovligt grundlag. SAS erkendte, der var tale om ulovlig aldersdiskriminering, men flyselskabet holdt fast i, at piloterne ikke skulle have dispensation for fyringerne.

I byrettens dom kom man frem til, at piloterne burde have ni måneders løn svarende til 900.000 kroner, mens landsretten satte beløbet ned til tre måneders løn, hvilket svarer til 300.000 kroner per pilot. Det beløb satte Højesteret onsdag op igen med en enkelt månedsløn.

»Højesteret fandt, at der forelå formildende omstændigheder og fastsatte efter en samlet vurdering af grovheden af overtrædelsen af forskelsbehandlingsloven godtgørelserne til fire måneders løn,« skriver retten i domsafgørelsen.

SAS skal derudover betale over en halv million kroner i sagsomkostninger.