SAS grubler over flyforbud til Israel

De amerikanske luftfartsmyndigheder har ophævet flyveforbud til Tel Aviv, og det kan få indflydelse på danske flyafgange.

Ben Gurion-lufthavnen, 23. juli 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM HOLLANDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske fly kan igen flyve til den internationale lufthavn i Tel Aviv, efter at de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, torsdag ophævede forbuddet for de amerikanske luftfartsselskaber mod at flyve til og fra lufthavnen, Ben Gurion.

Og den beslutning kan også få betydning for SAS, der i løbet af torsdag beslutter, hvorvidt de fortsat skal aflyse deres afgange til den israelske storby.

»Vi har mange forskellige myndigheder og personer, som vi konsulterer, men FAAs beslutning kommer også til at være med i vores overvejelser,« siger Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef for SAS.

Fordi den næste flyafgang først er klokken 22.50 torsdag, kan SAS vente med at tage en beslutning til klokken 18, fortæller hun. Selskabet vil nemlig gerne have tid til at analysere situationen.

Og generelt tager de strandede passagerer i Tel Aviv det ganske roligt, oplyser pressechefen:

»Det er ikke sådan, at vi har haft en ekstremt kaotisk situation dernede. Det havde vi egentlig forventet,« siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Kun ganske få passagerer har taget imod tilbud om at blive indlogeret på et hotel, mens de venter, og mellem fem og ti personer har valgt at blive booket om til et andet flyselskab, som SAS samarbejder med.

Hos Norwegian, der har ruter direkte fra København til Tel Aviv, får FAAs beslutning ikke umiddelbart nogen betydning, fortæller selskabets informationschef, Charlotte Holmberg Jacobsson.

»Vi afventer stadig situationen og tager en beslutning i løbet af i dag (torsdag, red.),« siger hun.

Norwegian har næste planlagte afgang fra København til Israel fredag morgen klokken 06.05, og næste ankomst i København fra Tel Aviv er fredag eftermiddag klokken 15.55. Men det er altså endnu uvist, om flyene kommer i luften.

Af sikkerhedsmæssige årsager indførte FAA tirsdag et flyveforbud, efter at en raket fra militante oprørere i Gazastriben slog ned få kilometer fra Ben Gurion. En lang række øvrige luftfartsselskaber fulgte efter og aflyste deres afgange til Israel. Senest har lavprisselskabet Easy Jet aflyst afgange til Tel Aviv.

Den danske ambassade i Israel oplyste onsdag, at der netop nu befinder sig omkring 500 danskere i Israel. Heraf har 308 rejsende skrevet sig op på Udenrigsministeriets såkaldte Danskerliste, hvor man frivilligt kan registrere sig. Yderligere omkring 200 danskere har registret sig som permanente beboere.