SAS er ikke alene: Kaos i luftfartsbranchen

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Deadline for forhandlingerne mellem SAS og piloterne blev lørdag udskudt til mandag. Det er dog ikke kun SAS, der er i problemer. Det gælder også en række andre europæiske flyselskaber, som er ramt af strejker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser. Velkommen til dagens nyhedsoverblik denne søndag.

I går kom meddelte Radikale Venstre, at hvis ikke statsministeren udskriver folketingsvalg, inden Folketinget åbner i oktober, vil partiet stille et mistillidsvotum.

Det sker samtidig med, at partiet ikke finder det nødvendigt, at der udarbejdes en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Og det vækker skuffelse i de blå partier.

Berlingske ruller historien ud her.

I går var også dagen, da danske Magnus Cort erobrede den prikkede bjergtrøje.

I dag fortsætter Tour de France med tredje og sidste etape i Danmark. Turen går fra Vejle til Sønderborg.

Cykelløb er naturligvis langtfra det eneste, der sker i dag, og Berlingske giver dig her overblikket over søndagens vigtigste historier. God fornøjelse.

Ærlig Jakob Ellemann taler ud

I dagens Berlingske kan du læse et stort interview med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Berlingskes politiske korrespondent, Kasper Kildegaard, mødte ham dagen efter, at han havde bisat sin far, Uffe Ellemann-Jensen.

I interviewet kan du blandt andet læse om en Jakob Ellemann-Jensen, der blev formand uden at være klar.

Du kan også læse om det pres, der følger med navnet Ellemann-Jensen.

Og om den måske sværeste tid i Jakob Ellemann-Jensens tid som formand: Da han skulle tage stilling til, om han ville støtte at sende sin egen næstformand, Inger Støjberg, for en rigsret.

Læs hele interviewet her.

Værnepligtige opdelt i A og B-hold

Da nye værnepligtige begyndte i Forsvaret i foråret, var der ikke ammunition til, at alle kunne lære at skyde.

Derfor blev værnepligtige inddelt i et A- og et B-hold. Alt efter om de ville fortsætte i Forsvaret efter endt uddannelse eller ej. Værnepligtige, der ikke ønskede en karriere i Forsvaret, fik derfor ikke en fuld skydeuddannelse.

Berlingske har løbende afdækket, hvor nedslidt Forsvaret er, og at flere års besparelser betyder, at lagre af ammunition og udstyr blev holdt på et absolut minimum.

»Reduceringen i brugen af ammunition for værnepligtige, der ikke ønskede en fortsat tjeneste i Forsvaret, sikrede tilstrækkelig ammunition (...) for de værnepligtige, som enten skulle videre på Hærens Sergentskole eller fortsætte på Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse med henblik på, at disse soldater (...) kan indgå i et af Hærens beredskaber eller udsendelser til en international mission,« lyder det fra Forsvarskommandoen.

Læs hele historien her.

Livsfarlige optagelsesritualer i »broderskaber«

18-årige Danny Santullis liv blev brutalt ødelagt under et optagelsesritual i Phi Gamma Delta, som er et amerikansk fraternity – et broderskab af mandlige universitetsstuderende ved University of Missouri.

Optagelsesritualet indebar blandt andet, at unge førsteårselever fik tapet vodkaflasker til begge hænder, så de ikke kunne bruge hænderne til andet end at drikke.

Senere den nat blev Danny Santulli fundet efterladt med en promille på 4,86. Han havde hjertestop.

Læger reddede hans liv, men i dag kan han hverken tale, høre eller gå.

Førsteårsstuderende drømmer om optagelse, fordi broderskabet tilbyder fællesskab, social status, venner for livet og fri adgang til alkohol, før man er fyldt 21 år. Og så er broderskaberne ofte en genvej til succes.

Læs Berlingskes USA-korrespondent Mikkel Danielsens historie om de amerikanske fraternitys, som der er mindst 5.000 af spredt ud over landets universiteter.

SAS er ikke alene: Kaos i luftfartsbranchen

Der er formentlig mange danskere, der har bestilt årets sommerferie med SAS, som bider negle i disse dage.

Lørdag blev deadline for forhandlingerne mellem SAS og piloterne udskudt endnu engang. Det betyder, at en strejke nu tidligst kan bryde ud mandag.

Selvom vi i Danmark mest af alt har hørt om problemerne i SAS, er det langt fra det eneste luftfartsselskab, der er i problemer – det gælder luftfartsbranchen i hele Europa.

Lige nu ses også strejker hos lavprisselskaber som Ryanair og Easyjet. Og det er noget, der overrasker Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

»For første gang ser vi nu også strejker hos lavprisselskaberne. Det kan jeg ikke huske, at jeg har set i 20 år, og det viser, at alle er udfordrede. Der mangler samtidig alt fra medarbejdere til at laste flyene, sikkerhedstjekke og til medarbejdere hos myndighederne til at godkende dem, der skal arbejde i security,« fortæller Lars Thykier til Jyllands-Posten.

Han mener, at problemerne hænger sammen med, at man under coronapandemien fyrede rigtig mange, som nu har fundet andre job.

Læs historien i dagens Jyllands-Posten.

Det sker i dag

Tour de France fortsætter. Tredje etape begynder i Vejle og slutter i Sønderborg.

Kronprinsen er vært ved en reception på Kongeskibet Dannebrog i anledning af afslutningen på Tour de France i Danmark.

Harry Styles spiller i Royal Arena.