Sansestuer skaber små mirakler

En sansestue med film, lyd og lys kan berolige demente plejehjemsbeboere og vække liv i glemte minder, og stuerne vinder frem. Håbet er, at de også kan afhjælpe det enorme medicinforbrug på området.

Stimulistuen på Plejecenter Lindehaven i Ballerup er åben døgnet rundt. Personalet bruger den særlig, når de skal få udadreagerende demente beboere til at falde til ro. 75-årige Karen Agersten har Alzheimers i mild grad. Hun går hen i »hyggestuen«, som hun kalder den, når hun savner selskab. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere

I fire dage havde Plejecenter Lindehavens nye kvindelige beboer været tavs som graven. I efteråret 2014 var hun netop flyttet ind på korttidsafsnittet, men en svær grad af Alz­heimers havde frarøvet hende evnen til at finde ordene og føre en samtale.

I et af mange forsøg på at få kvindens tunge på gled placerede personalet hende i en stol foran en 110-tommer TV-skærm i pleje­centrets næsten nye stimulistue. De trykkede et par gange på kontrolpanelet, så rummet blev lyst som en sommerdag og fyldt med lyden af en brummende rød traktor, som trak en mejetærsker hen over en gul og høstmoden kornmark på det store fjernsyn.

»Det er min fars Massey Ferguson,« sagde den demente kvinde til personalets store overraskelse.

Stimulistuen på Plejecenter Lindehaven i Ballerup blev indviet i 2014 som den første af sin slags i Danmark. En tilsvarende model blev siden bygget på DemensCentrum i Aarhus, ligesom mange andre steder i landet har etableret sanserum, særligt henvendt til mennesker med demens.

Og det virker. Det er konklusionen i en ny rapport fra DemensCentrum Aarhus. Her har personalet kigget med og skrevet ned, når 46 demensramte borgere har gjort brug af plejecenterets stimulistue. Alle de ti beboere med tendens til tristesse blev i bedre humør, 12 ud af 14 med udadreagerende adfærd faldt til ro, når de var i rummet, og generelt fremmede stuen evnen til genkendelse.

»Det er nogle af de svageste borgere i samfundet og nogle af de sværeste at hjælpe. Så det er skønt at se, at stimulistuen rent faktisk kan gøre en positiv forskel for dem,« siger Jeanette Esfelt Jepsen, ergoterapeut på DemensCentrum Aarhus og projektleder på etableringen af stimulistuen.

Falder til ro foran skærmen

Stimulistuen minder ved første øjekast om en ganske almindelig, simpelt indrettet opholdsstue, men er i virkeligheden et stykke fintunet velfærdsteknologi.

Lyset i loftet kan indstilles efter, om formålet er aktivering, muskelafslapning eller beroligelse, og til folk med koks i døgn­rytmen findes funktionerne daggry og højlys dag, solnedgang og nattehimmel. Lyden er sammensat af en musikterapeut og spiller nøje sammen med de 400 forskellige film, personalet kan kalde frem på storskærmen fra et touchpanel på væggen. Gråspurve i fuglebad, fiskekuttere i Gilleleje Havn og udsigten over Sjælsø er blandt de mange klip i kataloget.

På Plejecenter Lindehaven er stimulistuen åben døgnet rundt, og den har været en stor hjælp for personalet, særligt når beboere har været vrede eller vandret omkring.

»Pludselig kan de ikke overskue aftens­maden, fordi de hverken kan tale med eller ved, hvad kniv og gaffel er, og det reagerer nogle af beboerne voldsomt på. Nogle råber og slår, andre går forvirrede op og ned ad gangen, men så får vi dem ind på stuen. Her kan vi styre alle de indtryk, de får, og hjælpe dem til at falde til ro,« siger Anette Wintlev-Jensen, chefsygeplejerske på Linde­haven.

Kan afløse medicin

Det komfortable hjælpemiddel vinder frem i en tid, hvor behovet for nye løsninger vokser og vokser. I dag lever ca. 90.000 danskere med en demenssygdom, og ifølge Nationalt Videnscenter for Demens vil antallet været steget til 140.000 i 2040.

En stor del af dem får lægemidler mod sygdommen, og i 2012 fik hver femte demenspatient således udskrevet antipsykotisk medicin.

Men hos DemensCentrum Aarhus forventer man, på baggrund af resultaterne fra stimulistuen, at rummet kan understøtte udtrapning af medicinsk behandling. Det vil være til stor gavn for patienterne, lyder det fra neuropsykolog Laila Øksnebjerg fra Nationalt Videnscenter for Demens.

»Medicinen gør det endnu sværere for den pågældende at forstå sine omgivelser og agere i dem, fordi hjernen sløves yderligere. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi finder alternativer til medicinen, så jeg synes, at stuen er et godt initiativ, og det vil være interessant at se en undersøgelse af, om den reelt kan medvirke til at reducere medicinforbrug,« siger hun.

På Plejecenter Lindehaven spår de stimulistuen en stor fremtid. De er netop gået i gang med at indhente film af beboernes pårørende og håber, at de snart kan afprøve ideen på deres beboere.

»Demens er jo en sygdom, der også i høj grad rammer de pårørende, når deres mor, far eller bedsteforælder ikke længere kan genkende dem. Nu vil tiden vise, om vi kan forebygge det ved at vise dem en video af deres nærmeste i ny og næ. I så fald vil det være en kæmpe gevinst,« siger Anette Wintlev-Jensen.