Sanktbernhardshunde de mest bidske

Den hunderace, som vi kender som barnepigen i Peter Pan eller redningshund med cognactønden i Alperne, er slet ikke så fredelig, viser ny undersøgelse.

Den vamsede sanktbernhardshund er den race, der oftest aflives på grund af adfærdsproblemer. Foto: Steen Agger Fold sammen
Læs mere

Den store, tilsyneladende godmodige sanktbernhardshund topper en helt ny liste over aggressive hunde, som Dyrenes Beskyttelse har fået udarbejdet på baggrund af en stor undersøgelse om årsagerne til aflivning af familiehunde. Næsten alle hunde i Danmark ender deres dage i en dyrlægeklinik, og undersøgelsen, der er blevet lavet af Jørgen Damkjer Lund fra Det Biovidenskabelige Institut ved Københavns Universitet, omfatter 1.236 sådanne aflivninger.

Første del af undersøgelsen blev tidligere pååret omtalt i Berlingske Tidende. Den viste, at en femtedel af alle hunde, der aflives, svarende til 7.500 årligt, bliver det på grund af adfærdsproblemer og aggressiv opførsel, og at de såkaldte muskelhunde og kamphunde og blandinger af disse har næsten fem gange større risiko for at blive aflivet på grund af aggressivitet end andre racer og blandinger.

Anden del, der netop er blevet offentliggjort i Dyrenes Beskyttelses blad Dyrevennen, afslører hvilke racer, der har største problemer med at holde bisserne for sig selv.

Næsten hver anden, nemlig 45 pct. af de 20 sanktbernhardshunde, der indgår i undersøgelsen, blev aflivet på grund af adfærdsproblemer. De næste på listen er chow chow, samojede, pinscher og rottweiler. Nederst på listen finder vi »gadekryds«, papillon, gravhund og border collie.

Undersøgelsen viser også, at omkring to tredjedele af de hunde, der bliver aflivet på grund af adfærdsproblemer, er hanhunde, og at der bliver aflivet flere aggressive hunde i Jylland end i Københavns-området og på Bornholm. Det sidste skyldes sandsynligvis, at det er nogle andre hunderacer, der dominerer i Jylland end i Østdanmark.

I 90 pct. af tilfældene er hundenes aggressioner rettet mod mennesker, og over to tredjedele af dem var aggressive over for børn. 14 pct. af hundene var forsøgt behandlet med medicin, kastration eller lydighedstræning forud for aflivningen.

I Dyrenes Beskyttelse er der bekymring over det store antal hunde, der aflives på grund af deres adfærd.

»Hvis hunden er aggressiv, fordi den har ondt, føler ubehag eller er bange, er det muligt at hjælpe den. Men har den bidt en anden hund eller et menneske fuldstændig uprovokeret, er der ingen anden udvej end at aflive den. Alt andet ville være uforsvarligt. Derfor er det ekstremt vigtigt at forebygge aggressiv adfærd,« siger dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse Lotte Brink, der understreger, at man altid skal anskaffe sig en hund, der passer til familiens aktivitetsniveau, så den ikke understimuleres.