Sandie Wesths søster blev dræbt af sin mand: »At kalde det en 'familietragedie' er krænkende«

For ti år siden blev radioværten Sandie Wesths søster slået ihjel af sin mand. Nu vælger hun at fortælle om tabet for at ændre vores måde at tale om familiedrab på. Når vi bruger ordet »tragedie«, løfter vi skyld af gerningsmandens skuldre og gør ofret medskyldig, mener hun.

Radioværten Sandie Westh mistede sin søster, da denne var 25 år gammel. Søsteren blev dræbt af sin mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En efterårsdag for ti år siden var radioværten Sandie Westh 20 år gammel og på arbejde som pædagogmedhjælper i Gentofte. Da hun kom hjem fra en udflugt, ventede to betjente med alvorstunge miner på parkeringspladsen foran børnehaven.

»Hvad har jeg gjort?« nåede hun at tænke, mens børnehavelederen hastigt fik børneflokken gennet indenfor.

Sandie Wesths søster var død, 25 år gammel. Slået ihjel af den mand, hun havde været kæreste med i ti år og delte et rækkehus med nord for København.

Slået ihjel af en nydelig, upåfaldende bankmand, der var kommet i Sandie Wesths barndomshjem, siden Sandie var ti og søsteren 15 år. En mand, der ikke havde en eneste plet på straffeattesten.

»Fra det øjeblik blev jeg og min familie hvirvlet ind i et apparat, som - er det efterhånden gået op for mig - ikke fungerer, når man er pårørende. Der var en masse ting og hensyn, der blev sat i værk for ham. Ikke for os,« siger Sandie Westh, der i dag er er kendt som en glad og sjov stemme mellem popmusikken på Danmarks Radios P7Mixs morgenflade.

Radioværten Sandie Westh mistede sin søster, da denne var 25 år gammel. Søsteren blev dræbt af sin mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Tragedie« fratager gerningsmand skyld

Sandie Westh har i de ti år, der er gået siden tabet af søsteren, aldrig talt offentligt om drabet og den sorg, der fulgte med. Men i den forløbne uge ændrede det sig.

Omtalen i medierne for nylig af det femdobbelte drab på en mor og fire børn i Ulstrup ved Randers - ifølge politiet begået af faderen i familien - som en »familietragedie« provokerede Sandie Westh, der som ganske få i Danmark har prøvet at stå på den anden side i en sådan sag: Som pårørende.

»Det er både misvisende og usmageligt at kalde det en »familietragedie«, når en mand slår sin kone eller børn ihjel. Vi gør det til et privat anliggende, en afvigelse, som kun angår denne ene, lille familie, ikke en del af det mønster, som åbenlyst findes i samfundet, og som vi burde arbejde hårdt på at forebygge: Nemlig at for mange kvinder bliver slået ihjel af deres mænd, og for mange børn bliver slået ihjel af deres far,« siger Sandie Westh.

Og værre endnu, mener Sandie Westh, er der noget i ordet »tragedie«, som signalerer, at skylden for det hændte er hjemløs. At det er noget, der er sket tilfældigt for ofret - ikke et resultat af én persons beslutning og viljesakt:

»At kalde noget en tragedie fratager gerningsmanden skylden og ansvaret. En tragedie er noget, som er ude af hænderne på én. Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor krænkende det er som pårørende, at ansvaret bliver diffust på den måde,« siger Sandie Westh.

Hendes konkrete erfaring med, at ansvaret og skylden bliver mærkeligt hjemløs, når et drab foregår i familien, vender vi tilbage til.

Radioværten Sandie Wesths søster blev dræbt af sin mand for ti år siden. I dag håber hun at starte en debat om, hvordan vi omtaler drab indenfor familien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hver tredje drab er partnerdrab

Drabstallet i Danmark er lavt og har været det i mange år. Det ligger typisk på omkring 50 eller færre drab om året.

Ofte vækker drab begået af fremmede på tilfældige kvinder stor omtale og utryghed. Analyserer man på tallene, viser det sig imidlertid, at de drab, hvor en fremmed dræber et tilfældigt offer, er uhyre sjældne. Især for kvinder er den allerfarligste person den mand, de deler eller har delt seng med.

Ifølge en analyse fra Justitsministeriets forskningsgruppe fra 2011 er cirka hver tredje mord i Danmark begået af en partner eller ekspartner. Fire ud af fem ofre for partnerdrab er kvinder. Og i 2007 var en af de kvinder Sandie Wesths søster.

I de første to døgn stod det ikke klart for Sandie og hendes familie, at gerningsmanden var familiens svigersøn. Han havde konstrueret en historie om, at parret var blevet overfaldet i hjemmet af to biltyve.

Familien gennemlevede derfor det absurde, at de i de to første døgn var sammen med manden på et lokalt hospital. Også selv om Sandie i dag er overbevist om, at politiet hurtigt gennemskuede, at der hverken havde været klammeri eller fremmede i parrets hjem:

»Efterfølgende har det i mine øjne været en kæmpe fejl. Det er noget af det, jeg har brugt rigtig lang tid på at bearbejde. At jeg blev sat i lokale med min søsters morder lige efter hendes død,« siger Sandie Westh i dag.

Radioværten Sandie Westh mistede sin søster, da denne var 25 år gammel. Søsteren blev dræbt af sin mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Potentiel medskyldig«

Hun husker i dag de første døgn som meget voldsomme. Stående midt i deres livs chok og sorg blev samtlige familiemedlemmer kimet ned af formiddagsbladene. Den første journalist ringede fire timer efter, Sandie selv havde fået besked.

Fra systemet var der ingen hjælp at hente. Familien fik fat i en krisepsykolog gennem sin private sundhedssikring. Og da søsterens mand efter knap to døgn blev anholdt og sigtet for drabet, ændrede hendes søster status, følte Sandie, fra »tilfældigt offer« til »potentiel medskyldig« - og det er en af hovedårsagerne til, at hun i dag har det meget svært med ord som »jalousidrab« og »familietragedie«.

»Fra da blev hun nærmest en art »medskyldig«, for der jo »skal jo to til en tango«, og hvad man ellers siger. Det var forfærdeligt, for gerningen var jo den samme. Min søster var stadig død,« siger Sandie Westh.

»Jeg blev afhørt adskillige gange, fordi jeg havde været tæt på min søster. Jeg blev udspurgt om deres økonomiske forhold, om deres indbyrdes forhold til hverdag, generelt om alle tænkelige ting, som kunne indikere et problem. Der skulle findes en årsagsforklaring i min søster og hendes mands fælles forhold og fortid. Som om de var fælles om ansvaret for, at min søster var død,« siger hun.

»For mig føltes det som om, der både fra systemet og fra mediernes side begyndte at rulle en logik, som var, at min søster måtte have medskyld i sin egen død. Der blev gravet i, hvem hun var, og hvilken karakter hun havde. Medierne kontaktede gamle studiekammerater og arbejdskolleger og udfrittede dem om, hvordan hun var. Det føltes krænkende og uretfærdigt. Over for os og over for min søster, for hun kunne jo ikke svare for sig,« siger Sandie Westh.

Hun kan tydelig huske en samtale med en kvindelig efterforsker, som efter en afhøring sagde: »Du skal jo også tænke på, at han er en stakkels mand. Det er også synd for ham.«

»Der sad jeg som 20-årig fuldstændig knust pårørende og blev påduttet, at min søsters drabsmand var en stakkel. Der var end ikke gået to uger, siden han havde kvalt hende,« siger Sandie Westh.

Radioværten Sandie Wesths søster blev dræbt af sin mand for ti år siden. I dag håber hun at starte en debat om, hvordan vi omtaler drab indenfor familien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hensyn til hvem?

Gerningsmanden blev i 2008 idømt ti års fængsel for drabet. Han fik efter daværende retspraksis to års »rabat« i forhold til den almindelige strafferamme for drab på 12 års fængsel, idet der »kun« var tale om hustrudrab.

Da han havde tilbragt syv år i fængsel, fik Sandie Wesths forældre et brev. En indkaldelse til en »forsoningssamtale«. Drabsmanden skulle udsluses og ville forinden gerne møde sit offers forældre:

»En forsoningssamtale! Undskyld mig, men hvem er det så, vi tager hensyn til i det her system? Det er ikke ofrene. Det er satme ikke de efterladte. Igen havde det tonen af, at det var synd for ham. Det er der, systemet fejler totalt i mine øjne. At vi som familie til et dræbt menneske skulle medvirke til den forståelse. Der var intet at blive forsonet omkring,« siger Sandie Westh.

Ord skaber virkelighed

Hendes håb er, at samfundet - og medierne - vil begynde at interessere sig mindre for de private, slibrige detaljer i de tilbagevendende familie- og kvindedrab og mere for mønstret i dem. Hvorfor har vi, i en tid med ellers faldende voldsrater, stadig et kæmpe problem med familie- og partnerdrab? Den forståelse begynder blandt andet med at kalde drabene for det, de er - nemlig overlagte mord, ikke herreløse tragedier, mener Sandie Westh:

»Folk siger til mig, »jamen, det er jo bare ord!«. Ja, men ord betyder noget. Ord skaber virkeligheden og vores verdensopfattelse. Dem, der siger, at det bare er et spørgsmål om semantik, de har simpelthen ikke forstået gradsforskellen mellem en tragedie og et drab,« siger Sandie Westh.

I den forløbne uge har Danmarks Radio meddelt, at man redaktionelt vil undgå ordet »familietragedie«. Ekstra-Bladets chefredaktør Poul Madsen har til bl.a. fagbladet Journalisten sagt, at han ikke forstår kritikken.

På Berlingske kan chefredaktør Tom Jensen ikke garantere, at ordet »familietragedie« ikke vil forekomme i avisens trykte og digitale spalter fremover, men Berlingske vil anvende det velovervejet og med forsigtighed.