Sandberg får mere end 11 års fængsel

Der er blevet afsagt hårde domme i den store rockersag mod Brian Sandberg og en række andre. Toprockeren får 11 år og ti måneders fængsel.

Brian Sandberg vinker fra retten i Glostrup torsdag d.29.september 2011, hvor han fik 11 år og 10 måneder fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så faldt hammeren for Brian Sandberg og 14 andre mere eller mindre fuldgyldige medlemmer af rockergruppen Hells Angels for en række drabsforsøg og overfald, de var blevet kendt skyldige i ved Retten i Glostrup.

Toprockeren Sandberg er således af et enigt nævningeting blevet idømt en straf på 11 år og ti måneder for at have beordret et drab, der altså ikke blev gennemført.

- Retten har lagt vægt på, at han har haft en ledende rolle i HA i relation til medlemmerne af AK81 og i denne egenskab gav ordre til, at en person skulle skydes, sagde retsformanden om strafudmålingen til toprockeren.

Ingen livstidsstraffe

Ingen af de nu dømte har dog fået livstidsstraffe, som anklageren i nogle tilfælde havde krævet. De andre er således blevet idømt fængselsstraffe, der strækker sig fra to år og ni måneder til til 15 år og tre måneder. De lidt "ujævne" straflængder skyldes, at en del af de dømte sideløbende med sagen også er blevet dømt i andre mindre sager om for eksempel vold eller narko, og disse mindre straffe er så lagt oveni.

Blandt de dømte har seks af de femten fået straffe, der overstiger ti års fængsel, tre har fået syv år, en enkelt får otte år og to får ni års fængsel. Brian Sandberg og ti andre af de dømte har efter strafudmålingen anket deres straffe med krav om frifindelse. Fire har bedt om betænkningstid.

Ved udmåling af straffen har retten lagt vægt på de dømtes tilhørsforhold til Hells Angels og støttegruppen AK81 samt at forholdene "har baggrund i et gensidigt opgør mellem forskellige bandegrupperinger."

Da skyldsspørgsmålet blev afgjort tidligere på måneden blev et fuldgyldigt HA-medlem helt frifundet. Alle 15 tiltalte rockere blev kendt skyldige i mindst et forhold. Sandberg blev da frifundet i to forhold og kendt skyldig i et enkelt.

Havde krævet livstid

Anklagemyndigheden havde krævet straffe fra fire års fængsel og helt op til livstid, som i realiteten er en minimumsstraf på 12 års fængsel. Folketingets bandepakke kan nemlig få straffen til at stige indtil det dobbelte.

Anklageren havde således krævet hele 14 år til Brian Sandberg for et drabsforsøg, der fandt sted i Rantzausgade ved netcaféen Surf&Play. Hans forsvarer Michael Juul Eriksen havde på den anden side argumenteret for en noget mildere straf på maks fem år.

Det er blandt andet på baggrund af vidneudsagn fra et tidligere HA-medlem, at de mange personer er blevet dømt i sagen. Afhopperen er selv idømt 12 års fængsel for medvirken til drabsforsøg og lever under beskyttelse.

Retten har besluttet, at alle de dømte fortsat skal sidde varetægtsfængslet frem til afsoning eller ankesag.