Samuelsen går i rette med Storbritannien: Danmark har historisk ret til britisk farvand

Britiske planer om at »tage kontrollen tilbage« over sine farvande møder modstand fra den danske udenrigsminister Anders Samuelsen. Danske fiskere har historisk ret til farvande omkring Storbritannien, siger ministeren.

Arkivfoto: Anders Samuelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske premierminister Theresa May annoncerede i marts, at man vil »tage kontrollen over sine farvande tilbage« og på den måde trække sig ud af en aftale, der blev indgået før optagelsen i EF og senere EU. Det udfordrer den danske udenrigsminister Anders Samuelsen nu, skriver Guardian.

Premierminister Theresay May har tidligere annonceret, at hun vil trække Storbritannien ud af London-konvention fra 1964, der giver europæiske fiskefarttøjer adgang til farvande seks til tolv nautiske mil (11 til 22 kilometer, red.) fra britiske kyster. Men det kan briterne glemme alt om, lyder det fra den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA).

»Danske fiskere har historisk set fisket på tværs af Nordsøen. Den fælles fiskepolitik (CFP, Common Fisheries Policy, red.) i EU har reguleret dette, baseret på historiske rettigheder og bevarelse af vores fælles bestande, der ikke følger de økonomiske zoner,« siger Samuelsen til Guardian.

De økonomiske zoner er et udtryk for de områder, som et land ifølge FNs Havretskonvention har specielle rettigheder til. Den britiske økonomiske zone dækker 200 sømil (370 km, red.) ud fra de britiske kyster. Men EUs fiskeripolitik giver særlig adgang til at flere lande, herunder Danmark, har adgang til Nordsøen tæt på den britiske kyst inde i den britiske økonomiske zone.

Danmark efterspørger en Brexit-aftale, der anerkender den danske fiskeflådes ret til forstat at udnytte hundrede delte bestande af arter, herunder torsk, sild, makrel og rødspætte. Samuelsen siger, at Danmark vil fremstille sin sag gennem EUs chef-forhandler, Michel Barnier.

»Det er tydeligvis meget vigtigt for vores mange fiskerisamfund, særligt langs den jyske kyst, og vi placerer al vores støtte bag EUs forhandlere for at finde den bedste vej fremad,« siger han til Guardian.

Dermed går han i rette med det, som flere af dem, der har argumenteret stærkt for Brexit, har lovet til den britiske befolkning. Blandt andet har Boris Johnson, den britiske udenrigsminister, sagt, at EUs »skøre« fælles fiskeripolitik har halveret den britiske beskæftigelse i industrien.

Niels Wichmann, administrerende direktør i Danmarks Fiskeriforening, siger til Guardian, at Danmark og Storbritannien har et fælles havområde, hvor de kan fiske, og at de altid har haft det.

»Det britiske krav om at »tage sine farvande tilbage« er noget vrøvl, fordi man har aldrig har haft farvandene. Måske når det gælder olie eller gas, men ikke fisk,« siger han til Guardian.