Samuelsen: De røde har monopol på at være gode mennesker

LA er særligt hårdt ramt af en shitstorm. Og Hella Joof er kulturens Thyra Frank, mener udenrigsministeren.

Liberal Alliance holder landsmøde på Tivoli Hotel og Congress Center lørdag d. 20 april 2013. Fra venstre ses Joachim B. Olsen, Ole Birk, Thyra Frank og Anders Samuelsen. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Hvis man overvejer en politisk karriere, skal man tænke sig godt om. I hvert fald hvis det er i Liberal Alliance, at man forestiller sig at slå sine folder.

Når nogen henvender sig til partiets leder, udenrigsminister Anders Samuelsen, og gerne vil være politiker, så spørger han dem flere gange:

»Er du nu helt sikker? Lever du ikke et godt liv i fred og ro - hvorfor vil du ødelægge det?«

Livet som liberal politiker er tilsyneladende hårdt.

Skuespilleren Hella Joof kom for nylig i modvind efter en uheldig udtalelse som medlem af regeringens Disruptionråd. Det er flere gange tidligere i hendes kommentarer blevet udlagt som om, hun støtter Liberal Alliance, hvilket hun afviser.

Samme hårde medfart er overgået en stribe af LAs kandidater og medlemmer af Folketinget, som var kendte før de gik ind i politik, mener Anders Samuelsen.

Og det er der en særlig forklaring på.

»Når man overskrider grænsen fra at være klog, objektiv og hævet over det hele til at blive politiker, så bliver man med et slag opfattet som utroværdig,« siger Anders Samuelsen og henviser til erhvervsmanden Lars Kolind, som stillede op for Ny Alliance og foreslog i et tankeeksperiment at sætte skatten ned til 40 procent på Fyn.

»Et fjols« og »en storbytosse« blev han kaldt.

Men også kulturminister Mette Bock (LA) har ifølge Anders Samuelsen, som er hendes bror, været igennem en transformation fra klog til klodsmajor.

»Alle lyttede til hende som en vis kvinde, men så kom hun ind i politik, og pludselig var alt falskt, forkert og løgn og bedrag. Det samme med Thyra (Frank, ældreminister red.).Alle elskede hende som plejehjemsleder, og næsten alle partier har haft hende som taler på deres landsmøder, men da hun blev politiker og LA’er, var alt pludselig helt galt,« siger Anders Samuelsen.

Han mener også, at Joachim B. Olsen har fået en meget hård behandling på blandt andet de sociale medier.

Den anden forklaring på politisk mobberi, som især gælder for Liberal Alliances kandidater, er ifølge udenrigsministeren, at partiet står for en politisk kurs der ligger uden for den store velfærdskonsensus på midten af dansk politik.

»Vi har det med kritik af velfærdsstaten, som Nordkorea har det med den store leder og den store efterfølger. Man må ikke stille spørgsmålstegn ved ham, eller om det nu er rigtigt, at han er Jesus og har lavet hole-in-one 10 gange. Hvis man gør det, skal budbringeren dø så hurtigt som muligt. Og det er det, Hella Joof oplever. Nogen har ligget på lur i rigtig lang tid for at tage hende i at sige noget forkert,« siger Anders Samuelsen og tilføjer om den kendte skuespiller og instruktør:

»På den måde er hun kulturens Thyra Frank. Man kan åbenbart ikke se så sød ud og være så god og venlig og så sige sådan nogle ting,« siger Anders Samuelsen og tilføjer, at Joof er den eneste, der reelt har formået at skabe debat omkring Disruptionsrådet.

»Hvis man gør begge dele som kendt person på en gang - både bliver politiker og udtaler sig kritisk om velfærdsstaten, så bliver man ramt. Og det sker for mange LA’ere,« mener Anders Samuelsen.

Efter Thyra Frank blev minister er journalister og politikere fra oppositionen begyndt at grave i hendes fortid som plejehjemsleder, hvilket har ført til heftig kritik.

»Det der er med Thyra er, at man ikke må være blå og god samtidig. Det skal tydeligvis ødelægges og må ikke ske, for så er der et monopol, som de røde sidder på, der går tabt. Når diskussionen er, om de offentlige udgifter skal vokse med 0,6 eller 0,8 procent, så vil dem der vælger 0,8 procent blive opfattet som de bedste mennesker,« siger Anders Samuelsen

Især i kunstverden siger det ifølge udenrigsministeren »smak,« hvis man ikke bakker velfærdssamfundet op 100 procent. Dem der stikker ud »er ikke længere del af det gode selskab,« mener han.

»På venstrefløjen opfattes man måske som naive, men alle er enige om, at de er gode mennesker. Pernille Skipper og Johanne Schmidt Nielsen vil det bedste - lighed, bryde den sociale arv og velfærdsgoder til alle,« siger Anders Samuelsen og tilføjer, at han også vil skaffe job og bryde den sociale arv.

»Men udgangspunktet i opfattelsen af os andre er, at vi i virkeligheden helst vil se folk ligge i rendestenen, hvor vi kan sparke og tisse på dem samtidig. Der er en meget markant forskel. Venstrefløjen er værdig til en krammer, mens Joachim er en kuglestøder og en kuglestodder, ondskabsfuld og han taler grimt. Det er det billede der tegnes,« siger Anders Samuelsen.

Han peger på, at Joachim B. Olsen var ekstremt populær, før han gik ind i politik, hvor han blandt andet vandt den populære Tv-konkurrence »Vild med dans.«

»Alt det satte han over styr og blev den mest upopulære politiker overhovedet,« siger Anders Samuelsen.

Joachim B. Olsen havde for år tilbage et voldsomt opgør med daværende SF’er Özlem Cekic om kontanthjælpsmodtageres og »fattig-Carinas« private økonomi.

»Ôzlem slog sig på det faktuelle, men ingen stillede spørgsmålstegn ved, at hun er et dejligt menneske, og hun bliver ved med at blive brugt i medierne efter, at hun er gået ud af Folketinget, Men hun kunne ikke sit stof. Hun kunne ingenting. Joachim kunne  det hele. Og da de ikke kunne slå ham på fakta, blev han bare kaldt for en idiot. Thyra er verdens dygtigste leder og har gjort alt muligt godt. Og hvis ikke man kan slå hende, så skal hun i hvert fald udstilles som en dum politiker, som ikke kan finde ud af det og som bare klovner rundt;« siger Anders Samuelsen.

Men I vil jo skære i de offentlige udgifter, og det går ud over nogle?

»Men i Sverige, som ingen vil stille spørgsmålstegn ved som en velfærdsstat, kan man åbenbart gøre det hele meget billigere. Skatten er lavere, registreringsafgiften meget lavere, der er varm mad i skolerne og børnepasning til halv pris. Hvis jeg går ind på den præmis, så er vi tilbage i, at du skal elske velfærdsstaten som den store leder eller den store efterfølger i Nordkorea,« siger Anders Samuelsen.