Samtaler og gavekort hjælper unge ud af stofmisbrug

Efter ni måneder var 50 procent af de unge i en ny behandlingsmetode ude af deres stofmisbrug.

Mai Mercado (K) glæder sig over den positive evaluering af de forskellige behandlingsmetoder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En ny behandlingsmetode med samtaler, gavekort, påmindelser og opfølgning har vist sig at være særlig effektiv til at hjælpe unge ud af stofmisbrug.

Det viser en ny evaluering af forskellige behandlingsmetoder, som Center for Rusmiddelforskning har stået for.

Fire behandlingsforløb med forskellige elementer er blevet afprøvet. I alt har 460 unge fra ni kommuner været med i programmet. De unge er mellem 15 og 25 år.

Særligt et af de fire behandlingsmetoder har vist sig at være yderst effektiv. Her blev 50 procent af de unge stoffri efter ni måneder.

Det er rigtig positivt, lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K). Resultaterne viser, at det nogle gange er godt at tænke lidt utraditionelt, mener ministeren og nævner gavekortet, som de unge får.

»Det kan synes utraditionelt og kontroversielt. Men vi kan se, at det virker. Vi kan se, at det er noget af det, som gør, at de bliver fastholdt, og at de faktisk ikke dropper ud af behandlingen.«

»Og det at droppe ud af behandlingen er faktisk en af de allerstørste udfordringer, vi har, når vi taler om stofmisbrug og stofmisbrugsbehandling,« siger ministeren.

Mai Mercado opfordrer landets resterende kommuner til at lade sig inspirere af behandlingsmetoden og overveje at tage den til sig.

»Misbrug har enorme konsekvenser for den enkelte, og derfor er det fuldstændig afgørende, at unge i misbrug får hjælp til at komme væk fra stoffer og videre i livet med både uddannelse og job,« siger hun.

Behandlingen består af individuelle samtaler, hvor den unge bliver påmindet om næste samtale med en sms eller et opkald.

Ved hvert andet fremmøde får den unge et gavekort på 200 kroner, som den unge og behandleren beslutter, hvad skal bruges på.

Når behandlingen er slut, bliver der fulgt op med samtaler på primært telefon.

Det er ofte sværere for unge med en psykisk diagnose at komme ud af et misbrug. Men for den gruppe har behandlingen også vist sig at være effektiv.

Her var 38 procent ude af deres misbrug efter ni måneder. I andre behandlinger ligger tallet på 21 procent.

Programmet begyndte i 2012 og løber indtil 2018. De deltagende kommuner er Fredericia, Herning, Holbæk, Odense, Randers, Silkeborg, Svendborg, Aabenraa og Aarhus.

/ritzau/