Samme hyppighed af hudkræft hos mørk- og lyshudede danskere

Danskere med mørk hud er lige så udsatte for at få hudkræft af for megen sol som folk med lys hud. Det er den opsigtsvækkende ny viden, som overlæge Jørgen Lock-Andersen fra plastikkirurgisk afdeling på Amtssygehuset i Roskilde lagde frem, da han fredag forsvarede sin doktordisputats om sollys og hudkræft.

Man har hidtil troet, at danskere med relativt meget pigment i huden var bedre beskyttet mod at få hudkræft. Antagelsen har hvilet på, at hudkræft - herunder modermærkekræft - hyppigere rammer mennesker med lys hud end dem med medfødt brun eller sort hudfarve.

Men Jørgen Lock-Andersens forskning i årene 1994-1998 viser, at alle danskere - uanset om vi er mørke eller lyse i huden - har så lidt pigment i huden i forhold til befolkninger med mørkere hudfarve, at vi er i farezonen for disse sygdomme.

Det er derfor meget mere væsentligt, hvor meget sollys vi udsætter os for, end om vi er mere eller mindre lyse i huden. Mindst 6 ud af 10 tilfælde af hudkræft er fremkaldt af for meget sollys.

Lægerne forventer i år omkring 15.000 nye tilfælde af hudkræft i Danmark. Det betyder, at hudkræft er den almindeligste kræftform i Danmark. Modermærkekræft er den alvorligste form for hudkræft. Den rammer forholdsvis yngre personer og vil i år vise sig hos omkring 1000 danskere, oplyser Amtssygehuset Roskilde i en pressemeddelelse.

Man kan nedsætte risikoen væsentligt for sig selv og eventuelle børn ved at følge disse råd:

- Undgå solskoldninger og -forbrændinger

- Pas særligt på børnene

- Babyer bør slet ikke udsættes for direkte sollys

- Bliv i skyggen midt på dagen (kl. 11-15)

- Tag let tøj på (tøj beskytter bedre end solcreme)

- Brug solcreme på ubeskyttet hud:

Mindst faktor 15 til børn og solfølsomme voksne

Mindst faktor 10 til voksne

Smør solcremen på i et tykt lag

Tegn på modermærkekræft kan være et voksende modermærke med ændret farve, blødning eller sårdannelse. Andre former for hudkræft kan vise sig som en knude eller et sår, der vokser langsomt. Har man mistanke om hudkræft, skal man hurtigst muligt gå til læge.

Ritzau