Samlet lægestand retter ny kritik mod 1813-ordning

Det bør være de praktiserende læger, der tager telefonen, når syge borgere i hovedstaden har brug for hjælp. Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra fire lægelige organisationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerne i Region Hovedstaden får ikke »den bedst mulige hjælp«, når de har brug for hjælp og ringer til akuttelefonen 1813.

Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra Lægeforeningen, Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Foreningen af Speciallæger (FAS) og Yngre Læger (YL).

Kritikken kommer, efter at Region Hovedstaden siden 1. januar 2014 opsagde samarbejdet med lægerne. Indtil da var lægevagten styret og betjent af de praktiserende læger, sådan som det fortsat er tilfældet i resten af landet.

Siden da har region og praktiserende læger ligget i åben krig, og selv om der er blevet forhandlet mellem parterne, er det endt uden resultat.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, hvorfor kommer kritikken af 1813-ordningen nu op til overfladen igen?

»Baggrunden for vores henvendelse er, at vi er kede af, at 1813-ordningen i Region Hovedstaden ikke har praktiserende læger og PLO med indover. De praktiserende læger er langt de bedste til at varetage opgaven med at tale med uvisiterede patienter. Det gør de i dagligdagen, og derfor giver det god mening, at de også gør det udenfor almindelig arbejdstid,« siger Andreas Rudkjøbing.

Som 1813-ordningen fungerer nu, er det blandt andet sygeplejersker, der besvarer opkaldene. Desuden forhandler Region Hovedstaden med hospitalsansatte læger om at løse arbejdsopgaverne i 1813.

Men det bør være de praktiserende læger, der står for ordningen, lyder det fra Lægeforeningens formand.

»På det faglige område er de praktiserende læger de bedste til at varetage de her opgaver. Det ved man fra internationale forskningsprojekter. Hvis man sætter speciallæger til at vurdere uvisiterede patienter, er der en tendens til at de overbehandler eller indlægger i højere grad. Det er simpelthen fordi, at det at vurdere om noget er behandlingskrævende eller ej, er en særlig kompetence, som praktiserende læger netop har. Når sygeplejersker visiterer, så er der også en tendens til at gøre det mere defensivt, det vil sige, at de indlægger flere, end der er behov for,« siger Andreas Rudkjøbing.

Så er det her et signal til regionen om, at I er klar til endnu en forhandling om 1813-ordningen?

»Det her er vores måde at sige på, at det ikke kun er PLO, der synes, at det er en god idé, at de praktiserende læger varetager det arbejde. Det er faktisk også alle de andre læger, der mener det. Speciallægerne og Yngre Læger forhandler med regionen, fordi de har pligt til det, fordi de har en hovedaftale med regionen. Ikke fordi de som udgangspunkt synes, at det arbejde bør varetages af dem,« siger Andreas Rudkjøbing.