Samarbejde mod Østkriminalitet

Et europæisk samarbejde på tværs af grænser er nødvendigt i kampen mod den organiserede kriminalitet, der rammer de velstillede EU-lande, lyder det fra eksperter.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//253/253826/253826_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

Den øgede trussel fra organiserede kriminelle netværk fra Østeuropa og Baltikum er ikke et problem, Danmark døjer med alene - de fleste rige EU-lande har set eksempler på professionelle bander af bl.a. kreditkort-fuskere, indbrudstyve og lommetyve.

Klaus Jansen, præsident i det tyske forbund af kriminalefterforskere, udfærdigede sidste år en rapport til Europa-Kommissionen om organiseret kriminalitet i Bulgarien. Ifølge ham bør de velstillede EU-lande tage et større ansvar for den samlede indsats mod organiseret kriminalitet fra Østeuropa.

»Det er nødvendigt, at medlemslandene udviser et større engagement i Europol, og at de forbedrer kvaliteten i deres nationale politi, så der er kompetence til at samarbejde internationalt,« siger han og tilføjer, at man i langt højere grad også skal fokusere på at uddanne og forbedre politimyndighederne i de nye medlemslande.

»Størstedelen af de nye medlemslande har politistyrker, der slet ikke kan sammenlignes med politiet i f.eks. Danmark, i de lande arbejder politiet efter gammeldags metoder. Vi bliver nødt til at få med i en udviklingsproces, så de bliver i stand til at fungere som samarbejdspartnere,« sigerer Klaus Jansen.

Hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) erkender kriminalinspektør Kim Kliver, at den fremtidige udfordring i kampen mod organiseret kriminalitet fra øst netop bliver samarbejdet med politiet i de lande, der har så markant anderledes systemer end det danske.

»Det kan være meget hårdt arbejde at bygge bro hen over så store kulturmæssige forskelle. Men det afholder os ikke fra i konkrete tilfælde at vurdere, om vi alligevel skal prøve at få et samarbejde op og stå,« siger han.

Et eksempel er efterforskningen af sidste års mange sager om rumænske dankort-svindlere - her inviterede dansk politi en række rumænske kolleger til at deltage i opklaringsarbejdet.

»Vi kunne anholde flere lag i den kriminelle organisation, der stod bag, og det var ikke sket uden samarbejdet med rumænsk politi,« siger Kim Kliver.

I Europol arbejder man desuden på at øge samarbejdet med lande uden for EU, så kriminaliteten kan addresseres, før den bevæger sig videre over grænserne. I begyndelsen af denne uge indgik Europol eksempelvis en strategisk aftale med Makedonien - en lignende aftale er allerede tidligere indgået med Kroatien.