Salvador Dalí skal graves op og DNA-testes

En spansk kvinde hævder, at den afdøde surrealist er hendes far – nu har retten sagt god for en DNA-test.

Sandsigersken Pilar Abel er ovebevist om, at Salvador Dalí er hendes biologiske far. Foto: Lluis Gene Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salvador Dalí, manden med det snorlige overskæg. Kunstneren med de smeltede ure og drømmeagtige ørkner.

Den spanske maler var kendt for sin surrealistiske stil og har fået en lige så surrealistisk skæbne efter sin død i 1989.

En spansk kvinde har krævet berømtheden gravet op og hans jordiske rester sendt til DNAtest, for hun er sikker på, at han er hendes far.

Historien begynder midt i 1950erne: Salvador Dalí tager ophold ved skønne Cadaqués i Spaniens nordøstligste hjørne. Han arbejder for en af byens velhavende familier og indleder muligvis et forhold til kvinden i huset.

Kvinden kommer i hvert fald ud på følelsesmæssig rutsjebanetur, flytter inden længe til en by i nærheden og gifter sig med en anden.

En vis Pilar Abel kommer så til verden året efter. Hendes farmor fortæller hende historier allerede som lille: At hun slet ikke er datter af hendes søn, men af en meget kendt maler – og at hele familien i øvrigt elsker hende alligevel.

Pilar selv har alle dage følt sig forskellig fra resten af familien og går ikke ligefrem i ét med tapetet.

Spanierne kender hende for eksempel som sandsigerske og lidt af en showdame. Hun lægger tarotkort for kendte og ukendte.

Kvindens lidt spøjse personlighed er på én gang kommet hende til både skade og gavn. Hun virker som et menneske med en lidt for livlig fantasi. Men hun har det måske ikke fra fremmede? Salvador Dalí levede af sin fantasi, og hans uforudsigelighed var legendarisk.

Manden havde for eksempel et dybt kompliceret forhold til kropslighed og forblev efter eget udsagn jomfru i mange år. Og selv om han indrømmede en vis fascination af mænd, skulle de være så feminine som muligt. I 1934 giftede han sig dag også – med en kvinde.

Rygterne om hans seksualitet kan kort sagt have været et led i en art selviscenesættelse og have dækket over en glubende appetit på alt af hunkøn.

Den angivelige datter går rettens vej og får i 2007 taget en prøve af Dalís dødsmaske. Man havde nemlig fundet rester af hud og hår på masken. Rester med brugbart DNA.

Prøverne får et tvetydigt udfald. Så den stadigt mere insisterende kvinde kontakter en af Dalís bekendte og får udleveret materiale til at få lavet endnu en test.

Pilar Abel hævder, at hun aldrig har fået resultatet af den anden test fra laboratoriet, men Dalís ven kalder dette udsagn for det rene vrøvl. Hun vil bare ikke indse sandheden, lyder det.

Der er absolut ingen forbindelse mellem Abel og Salvador Dalí, siger han til nyhedsbureauet Efe i 2008.

Men Pilar Abel vil have Dalís jordiske rester gravet op, og for få dage siden fik hun rettens tilladelse til dette.

Og det hele kunne i sidste ende handle om penge. Hvis Pilar Abel er datter af surrealisten, ville hun være hans eneste barn. Hun kunne i givet fald arve en fjerdedel af Salvador Dalís bo efter spansk lov.

Et surrealistisk antal millioner euro.