Sager om statsborgerskab skal gå om efter identiske lægeerklæringer

Flere partier vil have knap 30 sager om statsborgerskab genbehandlet, efter læge bag identiske erklæringer er blevet sigtet af politiet.

I sidste uge slap 2.500 ansøgere om statsborgerskab med nød og næppe for at få genbehandlet deres sag, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ellers havde krævet. Men 30 ansøgere har med henblik på at søge om dispensation fra de normale krav om eksempelvis danskkundskaber indsendt nærmest identiske lægeerklæringer fra én og samme læge på, hvorfor de ifølge lægen lider af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Det skriver Politiken.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil have, at de pågældende får deres sag forelagt Indfødsretsudvalget igen. Kravet gælder uanset , hvad der kommer ud af den politianmeldelse, som Justitsministeriet indgav i april mod lægen.

»Selv om det ikke er decideret ulovlig svindel, der har fundet sted, så vil jeg stadig mene, at vi skal have dem i udvalget igen, fordi de (lægeerklæringerne, red.) under alle omstændigheder så er meget lemfældige,« siger indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V).

Ifølge Enhedslistens indfødsretsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) vil en genbehandling sandsynligvis ende med et afslag på dispensation i en række af sagerne, da flertallet i Indfødsretsudvalget siden den første behandling er blevet borgerligt. Hun mener, at det er afgørende, at der står respekt omkring lægeerklæringerne i udvalgets arbejde, og at sagerne derfor må genforelægges udvalget, skriver Politiken.