Sagen om Godhavn kan være på vej i Højesteret

Erstatningssager om myndighedssvigt forældes ikke længere. Det skal sikre beklagelse til tidligere anbragte.

Arkivfoto: Poul Erik Rasmussen, der repræsenterer 170 medlemmer af Foreningen Godhavnsdrengene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Sagen om erstatning til tidligere anbragte på børnehjemmet Godhavn kan være på vej mod Højesteret, efter at Folketinget torsdag har afskaffet forældelsesfristen i erstatningssager om myndighedssvigt.

Det vurderer Bjørn Elmquist, der er advokat for den af de tidligere anbragte på børnehjemmet, Poul Erik Rasmussen, der har lagt sag an mod Socialministeriet.

Poul Erik Rasmussen var anbragt på drengehjemmet i Tisvildeleje fra 1962 til 1965. Her blev han udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæsk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Men i november afgjorde Østre Landsret, at han ikke kunne få erstatning, fordi sagen var forældet.

Bjørn Elmquist var allerede på det tidspunkt opmærksom på, at Folketinget var på vej til at ændre reglerne. Og han har derfor ansøgt om at få sagen for Højesteret.

Med torsdagens vedtagelse i Folketinget tror han på, at vejen er banet.

For hans klient er det ikke den økonomiske erstatning, der er afgørende. Han har kun krævet et symbolsk beløb på 10.001 kroner.

»Det ville have en kolossal effekt for ham, hvis han kunne få at vide, at de, der havde ansvaret den gang, nu har nogle efterfølgere, der kan indse, at det var forkert,« siger Elmquist.

/ritzau/