Sag på sag om kritisable arbejdsforhold får nyt »migrantcenter« til at slå dørene op

Det skal være mere gennemskueligt for udenlandske arbejdere at søge hjælp og rådgivning, hvis de mener, at deres arbejdsgiver behandler dem i strid med reglerne. Ideen bag et nyt migrantcenter er født ud af striben af kritisable branchesager, fortæller formanden bag.

Op mod 300 stilladsarbejdere protesterede i december mod forholdene på en byggeplads i området ved Lundtoftegade på Nørrebro. Ifølge stilladsarbejderne foregik der social dumping på byggepladsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Talrige sager om kritisable forhold, der drejer sig om både overenskomster og arbejdsforhold for migranter, har skabt et nyt tilbud i København. Det skal nu være lettere for den ansatte at finde hjælp. Det skriver TV 2 Lorry.

Der er tale om et nyt migrantcenter, som åbner i slutningen af januar, hvis opgave det bliver at give anonym rådgivning til migranter, der er i tvivl om, hvorvidt de bliver behandlet efter reglerne på deres arbejdsplads.

Ideen til Migrantcenter Hovedstaden er skabt i LO Hovedstadens forretningsudvalg og er formet af mange ønsker til fagbevægelsen. Det fortæller John Westhausen fra 3F Industri Vestegnen, der er formand for bestyrelsen i centeret.

»Det er udsprunget af, at udenlandsk arbejdskraft ofte er i tvivl om, hvor de skal gå hen og søge hjælp. Det er ikke alle, der ved, hvad fagforeninger er, og andre er måske i tvivl om, om fagforeninger er det rigtige sted at gå hen, fordi de ikke er trygge ved det,« siger han til Berlingske.

Centeret er hverken en myndighed eller et behandlingscenter. Dets opgave er derimod at formidle videre kontakt til de instanser, der kan gøre noget ved problemerne.

Og problemer er der nok af i de forskellige brancher, fortæller John Westhausen.

»Vi har set masser af eksempler på udenlandsk arbejdskraft, som har gået og gemt sig, fordi arbejdsforholdene er forfærdelige på byggeområderne og restaurationsområderne. Vi har set eksemplet med den kinesiske kok, som boede i et lagerlokale,« siger han:

»Han troede jo, at han arbejdede under helt almindelige regler, og han ville måske have søgt migrantcenteret lidt før. Vi kan selvfølgelig ikke hjælpe, når manden er illegal, men vi kunne have hjulpet i forhold til, at det var en snydesag. Der ville vi nok have videreformidlet kontakten til 3F København.«

Sagen med den kinesiske kok var bare en af mange, der på kort tid har skabt overskrifter. På transportområdet er der store problemer med bl.a. ulovlig cabotagekørsel, hvor udenlandske vognmænd udfører transport inden for Danmarks grænser, hvor antallet af lovovertrædelser er mere end tredoblet fra 2018 til 2019.

I byggebranchen har man set talrige eksempler på underbetaling, og 2. januar udbrød en stor faglig konflikt, som resulterede i, at protesterende stilladsarbejdere væltede et stillads på Lundtoftegade i København.

I restaurationsbranchen kritiserede 3F København i oktober sidste år i stærke vendinger den vietnamesiske restaurantkæde LêLê for at have begået »social dumping af allerværste grad«, efter at det kom frem, at adskillige ansatte havde arbejdet mange hundrede timer om måneden.

»Vi synes, at behovet er der, for vi hører den ene sag efter den anden. Jeg tror, at det er tidens tand, at der nu er kommet den store bevågenhed om social dumping. Når to sager kommer frem, er der sikkert fire sager, vi ikke kender,« siger John Westhausen.

Hos Migrantcenter Hovedstaden kan man henvende sig anonymt. Centeret, der slår dørene op 28. januar, kommer til at ligge på Kæmnervej i København NV.