Sag om TV-optagelser ender i Højesteret

Højesteret skal afgøre, om TV 2 Østjylland skal udlevere optagelser med truende unge til politiet. TV-stationen fik medhold i byretten, men tabte siden i landsretten.

En sag om udlevering af råoptagelser med en gruppe unge indvandrere i Gellerupparken i Aarhus lander nu hos Højesteret.

Det står klart, efter Procesbevillingsnævnet har tilladt, at TV 2 Østjylland kærer den tidligere afgørelse fra Vestre Landsret. Inden afgørelsen i landsretten havde den regionale TV-station fået medhold i byretten.

I det omtalte TV-indslag stod en gruppe unge frem og fremsatte trusler. En person i gruppen viste en pistol. De medvirkendes identitet var sløret, blandt andet ved at ansigterne på enkelte deltagere var gjort uskarpe, mens stemmerne var forvrængede.

Østjyllands Politi ønskede at få råoptagelserne udleveret, hvilket TV 2 Østjylland afviste.

TV-stationens direktør, Peter Kramer, glæder sig over, at sagen nu ender i Højesteret.

»Det er en vigtig sag for både for os og for dansk presse i almindelighed. Folk skal vide sig sikre på, at hvis de udtaler sig til TV 2 Østjylland, så udtaler de sig til TV 2 Østjylland og kun til os. Det er de aftaler, vi laver, og når vi laver aftaler, så skal man kunne stole på dem,« siger han i en pressemeddelelse.

Højesterets afgørelse vil udelukkende få principiel betydning, da Peter Kramer tidligere har fortalt, at de omtalte råoptagelser er slettet. Den disposition fik Østjyllands Politi til at sigte TV-stationen for at overtræde straffeloven.

»Vi har under sagen gjort gældende, at sagen er speciel, blandt andet fordi TV 2 Østjylland har valgt at give sendetid til bevæbnede og maskerede personer, der udbreder trusler,« sagde advokaturchef Poul Gade ved den lejlighed.

En 19-årig mand blev i august idømt en fængselsstraf på et år og tre måneder for trusler og våbenbesiddelse. Retten fandt det bevist, at den 19-årige er identisk med den mand, der anonymt stod frem i interviewet på TV 2 Østjylland.