Sag om fangemishandling presser sig på igen

Amerikanske afhøringsofficerer klagede over vagters mishandling af fanger i afhøringscenter, hvor danske soldater afleverede tilbageholdte afghanere. Oppositionen kræver atter en uvildig undersøgelse, men regeringen og Dansk Folkeparti afviser

En samlet opposition til venstre i Folketingssalen rejser nu atter krav om en uvildig undersøgelse af, hvad regeringen vidste om tortur og fangemishandling i det amerikanske afhøringscenter i Kandahar i Afghanistan i foråret 2002, hvor danske specialstyrker dengang i to tilfælde udleverede tilbageholdte til de amerikanske afhørere.

Det nye krav følger i hælene på et krav før jul om, at Folketingets præsidium skal tage initiativ til en uvildig undersøgelse, som regeringen har sagt nej til. Præsidiet har kravet på dagsordenen den 24. januar.

Det fornyede pres på regeringen kommer efter offentliggørelsen af erklæringer fra amerikanske afhøringsofficerer om ni tilfælde af fangemishandling i Kandahar i januar og februar 2002. Erklæringerne blev for en måned siden lagt på internettet af den amerikanske menneskerettighedsorganisation American Civil Liberties Union og offentliggjort i Politiken i går.

Både statsminister Anders Fogh Rasmussen og forsvarsminister Søren Gade tog i går skarpt afstand fra mishandling og tortur, men fastholdt, at regeringen ikke kendte til de nye oplysninger om fangemishandlinger i foråret 2002, da danske soldater udleverede fanger til amerikanerne.

Regeringen kendte dem heller ikke, da den i december sidste år skrev redegørelsen til Folketinget om sagen på baggrund af dokumentarfilmen »Den hemmelige krig«. Ifølge filmen vendte regeringen og forsvaret det blinde øje til fangemishandlingerne og vildledte desuden Folketinget. I sin redegørelse fra 13. december sidste år afviste regeringen anklagerne punkt for punkt.

»Dikussionspunktet i hele debatten om den meget berømte film har været, hvorvidt regeringen har givet korrekte oplysninger til Folketinget. Om regeringen har haft viden om sådan noget tilbage til 2002. Sagen er, at det har regeringen ikke haft nogen informationer om. Derfor har de oplysninger, vi har givet til Folketinget, været korrekte,« sagde statsministeren i en kommentar i går.

Oppositionen vil samråd
Regeringen har fortsat støtte fra Dansk Folkeparti og har dermed sit flertal i orden, men Socialdemokraterne har sammen med de Radikale, SF og Enhedslisten indkaldt både statsministeren og forsvarsministeren til åbent samråd om sagen. Partierne mener, at regeringen på baggrund af medieomtaler og to rapporter fra menneskerettighedsorganisationer i marts og maj 2002 af egen drift skulle have sikret sig konkret, at fanger udleveret i Kandahar blev korrekt behandlet.

Forsvarsminister Søren Gade sagde efter offentliggørelsen af regeringens redegørelse i december til Berlingske Tidende, at Danmark ikke igen vil udlevere fanger til amerikansk varetægt uden nærmere betingelser. Det skyldes risikoen for, at fanger kan sendes til ubestemt internering på Guantanamobasen på Cuba, som Danmark første gang protesterede mod i efteråret 2002.

Noget blev gjort
Erklæringerne om fangemishandlinger fra de amerikanske afhøringsofficerer er ifølge presseofficer i det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon, oberstløjtnant Todd Vician, afgivet til amerikanske militærjurister, som undersøgte påstande om fangemishandlinger i Kandahar i begyndelsen af 2002. Han kan ikke oplyse, om undersøgelserne har ført til tiltale og straf, men kan blot konstatere, at de har fundet sted.

»Forklaringerne til militærjuristen skrives typisk ned med hånden, som det er sket her, og underskrives med det samme,« forklarer Todd Vician.

»Det afgørende er, at dette viser, at kommandostrukturen (i Kandahar, red) tog beskyldningerne alvorligt, fik dem undersøgt og afhængig af resultatet har afgjort, om nogen skulle gøres ansvarlig for dem«, tilføjer Todd Vician.

I indberetningerne rejser afhøringsofficererne beskyldninger mod typisk vagter og militærpolitifolk for at mishandle fangerne. Formentlig adskillige hundrede mistænkte Talebantilhængere blev afhørt i Kandahar i 2002. Mange af dem blev videresendt til Guantanamo.