Særligt to punkter i finanslovsforslaget vækker »stærk bekymring« hos Dansk Industri

To specifikke punkter i finanslovsforslaget, der skal være med til at finansiere hele gildet, vækker bekymring hos Dansk Industri. »Det vil koste arbejdspladser,« lyder det.

Danske virksomheder bliver ramt med ekstraregninger hvis særligt to specifikke forslag til en kommende finanslov bliver en realitet. Dansk Industri er bekymret og mener ikke, det er den rigtige vej at gå. Her et arkivfoto fra Mira Byggeprodukter A/S, der er en af de virksomheder, der bliver ramt af generationsskifteskatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Finansminister Nicolai Wammen har onsdag fremlagt regeringens forslag til finansloven for 2020. Samlet præsenterer udspillet udgifter for 11,2 milliarder kroner og indtægter for fem milliarder kroner.

Af finanslovsforslaget fremgår det blandt andet, at en del af finansieringen skal komme fra en tilbagerulning af lempelser vedrørende bo- og gaveafgift – også kendt som generationsskifteskatten – det vil ifølge regeringen indbringe en milliard kroner.

Et andet forslag til, hvor pengene skal komme fra, er, at firmaer fremover skal betale de første 40 dage af en langtidssygemelding mod nu 30. Det skal give 215 millioner kroner i 2020. Det forventes at give næsten en halv milliard i 2021.

Kent Damsgaard, Dansk Industri

»Med begge disse specifikke forslag er det vores vurdering, at det vil koste arbejdspladser.«


Begge forslag vil ifølge Dansk Industri have omfattende konsekvenser for mange danske virksomheder, og det vækker stærk bekymring.

»Vi er meget bekymrede for den regning, der ligger og kan ramme rigtig mange helt almindelige, lokale virksomheder rundt omkring i det danske land,« siger Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri til Berlingske.

»Med begge disse specifikke forslag, er det vores vurdering, at det vil koste arbejdspladser. Det er penge, der skulle gå til at udvikle virksomhederne og investere i ny teknologi og grøn omstilling – og det kræver medarbejdere. Det er investeringer, der ikke bliver gjort, og aktiviteter, der ikke kan sættes i gang. Det er ærgerligt. Det er vi stærkt bekymrede over. Det gør det dyrere at oprette arbejdspladser i Danmark,« siger Kent Damsgaard.

Globale konsekvenser

Kent Damsgaard understreger, at hvis man øger beskatningen af virksomhederne, vil det også globalt få konsekvenser for Danmark.

»Hvis vi skal være helt i front globalt med den grønne omstilling, som der er bred opbakning til, så kan det ikke lykkes, hvis vi starter med at tage en masse ud af virksomhederne. Det her gør det sværere for virksomhederne, siger Kent Damsgaard.

Kent Damsgaard, Dansk Industri

»Er det de virksomheder, vi siger tak for indsatsen til ved at sende dem en millionregning nu?«


Hvis man ikke skal hente pengene på de her områder, hvad foreslår I så, at man skal gøre?

»I vores 2030-plan har vi fremlagt, at man skal gøre samfundskagen større og skabe flere arbejdspladser, der medfører flere skatteindtægter på den lange bane. Det kan vi gøre, hvis vi har stærke virksomheder, der investerer mere i ny teknologi, grøn omstilling og flere arbejdspladser. Det vil spare offentlige overførsler og få flere skatteindtægter. Det er den vej, vi skal gå. Vi skal ikke gøre kagen mindre med færre arbejdspladser, som vi så beskatter hårdere,« siger Kent Damsgaard.

Det nye forslag om, at firmaer vil modtage en ekstra regning ved langtidssygemeldinger, er også en kilde til bekymring.

»Jeg har besøgt mange virksomheder de senere år, der har gjort en enorm indsats for at have et rummeligt arbejdsfællesskab, hvor man har taget medarbejdere ind, der har haft det svært, og som i perioder har længere sygeperioder. Er det de virksomheder, vi siger tak for indsatsen til ved at sende dem en millionregning nu? Det er jeg bekymret over, siger Kent Damsgaard.

Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri. »Man gør det ganske svært for mange virksomheder at gennemføre de nødvendige investeringer. Vi ser frem til at høre selve forslaget, for djævlen ligger i detaljen.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sif Meincke/PR.

Dansk Industri »er i dialog med regeringen«, og ser helst at generationsskiftebeskatningen og den øgede betaling af langtidssygemeldinger helt bliver taget af bordet – eller bliver »mindsket betragteligt«. Det handler i høj grad for dem, om at få »afbødet de negative konsekvenser«.

»Lad os da sætte fuld fart ind på, at alle betaler den skat, de skal. Den del af finanslovsforslaget står vi hundrede procent bag. Men at man straffer blandt andet de familieejede virksomheder med ren øget beskatning, det er vi stærkt, stærkt bekymrede over. Vi ser frem til dialogen,« siger Kent Damsgaard.