Særlig varm maj i vente

Nu er det næsten sikkert: Lun forsommervejr venter lige om hjørnet.

Der kommer masser af solskinstimer i maj, siger DMI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

April har været en kold omgang, men til gengæld kan vi nu glæde os til en maj, der ser ud til at bliver en del varmere end normalen for maj måned.

- Der er varme på vej, og allerede fra på søndag kan vi vente op til 20 grader. Alt tyder også på, at vi får en længere periode med varme i begyndelsen af maj. Nogle steder vil vi sandsynligvis komme helt op på 22-23 grader, siger energi- og erhvervsmeteorolog Jesper Rasmussen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Årsagen til vejrskiftet er, at vinden går i syd og dermed trækker varme op over hele Europa. Den højeste dagtemperatur i maj er i gennemsnit 15,8 grader, men den kommer vi over i år, forventer Jesper Rasmussen. Overgangen vil opleves endnu mere tydeligt, fordi april har været meget kold, hele 3,9 grader koldere end april sidste år, hvor middeltemperaturen var hele 9,8 grader.

Selv om varmen kommer til os nu, vil meteorologerne dog ikke love, at vejret bliver fuldstændig stabilt. På søndag får vi ganske vist op til 20 grader, men det bliver ledsaget af regn- og tordenbyger. Senere venter dog et mere stabilt og højtrykspræget vejr, og det tyder på, at det vil holde til midt i maj.

Samtidig ser det nu ud til at være endegyldigt slut med nattefrosten, selv om nattefrost normalt kan forekomme til langt hen på forsommeren.

Statistikken fortæller, at middeltemperaturen (gennemsnitstemperaturen for et helt døgn) målt fra 1961 til 1990 lå på 10,8 grader. Sidste år lå middeltemperaturen på 11,4 grader. Gennemsnittet af solskinstimer i maj fra 2002 til 2011 lå på 233, også her var maj 2011 lidt bedre end gennemsnittet. Her kunne vi glæde os over 239 solskinstimer.