Sænk farten: I denne uge måler politiet din hastighed

I denne uge gennemfører politiet fartkontrol i hele landet. Det varsler Rådet for Sikker Trafik.

Arkivfoto af politiets fartkontrol - her ved motorvejen til Vejle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Politiet gennemfører i denne uge fartkontrol i hele landet. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i et Facebook-opslag.

»Når vi går ud og advarer, så er fordi vi har et ønske om at få folk til at overholde fartgrænserne,« siger pressechef hos Rådet for Sikker Trafik, Søren Ørsted Pedersen til TV Midtvest.

Det er en del af den landsdækkende kampagne »Sænk farten - før det er for sent«. Forsøget på at få nedsat hastighederne sker altså nu med en offentlig udmelding. Tidligere er politiet blevet kritiseret for at benytte en for skjult tilgang til fartkontrol. I februar sagde afdelingschef hos FDM, bilejernes forening, Torben Kudsk til Berlingske, at »den meget skjulte tilgang virker ikke«.

»Politiet har hverken formået at få gennemsnitshastigheden ned, den er stort set uændret fra 2014 til 2016. De har heller ikke formået at få antallet af ulykker ned. De har formået at få 701 millioner kroner i statskassen,« sagde han til Berlingske i Februar.

Det er særligt på nogle enkelte vejstrækninger, at der er blevet registreret bøder for millioner af kroner. Se hvilke her. Rådet for Sikker Trafik siger, at fartkontrollerne ikke skal tænkes som en pengemaskine.

»Der er nogen, der kører for stærkt helt bevidst. Og så er der dem, der glemmer at holde øje med farten, og det er dem, som vi forsøger at minde om at holde øje med deres fart. Vi ved, at når folk er klar over, at der er fartkontrol, så sænker de farten. Vi har intet ønske om at fange mange. Tværtimod ønsker vi, at advarslerne kan få danskerne til at sætte farten ned. Politiet plejer også selv at advare. De ønsker ikke at skulle ringe på døren hos pårørende med den værste nyhed, man kan give,« siger Søren Ørsted Pedersen til TV Midtvest.

Der er en klar sammenhæng mellem hastighed og ulykkernes alvor, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik i kampagnen »Sænk farten«.

»Risikoen for at komme alvorligt til skade eller i værste fald miste livet i en ulykke stiger, jo højere hastigheden er.Hastigheden ved sammenstødet og størrelsesforholdet mellem parterne i sammenstødet afgør, hvor alvorlig ulykken bliver. Eksempelvis er lette trafikanter som fodgængere og cyklister naturligt mere udsatte end bilister.«

De foreløbige ulykkestal for 2016 viser, at der er sket en lille stigning i antal ulykker i trafikken i forhold til året før. I alt var der i 2015 11.105 ulykker i trafikken mod 11.363 i 2016.

Rådet for Sikker Trafiks udmelding placerer sig i tråd med Transportministeriets pilotprojekt med flere stærekasser og færre fotovogne.

»Der skal nemlig ikke herske tvivl om, at hastighedskontrollen skal ske med det formål at forebygge ulykker – og ikke at skovle penge ind i statskassen,« sagde transportminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse i marts i år.

Se listen over de 44 farlige veje i Danmark, hvor der lægges op til permanent fartkontrol, her.