Sælunger fanges i fiskegarn

Danmarks Naturfredningsforening opfordrer myndighederne til at indføre garnfri zoner i sælernes yngletid, fordi sælunger fanges i fiskenet og bruges som hummer-madding. Fødevareministeriet har afvist af indføre zonerne.

ARKIVFOTO. En spættet sælunge ligger og soler sig på Grenen i Skagen september 2004 Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Naturfredningsforening mener ikke, at Fødevareministeriet gør nok for at beskytte sælunger i de danske farvande.

Sælungerne fanges i hummergarn og bruges efter alt at dømme som madding til hummerne, der tiltrækkes af den forrådnelse, der opstår, hvis en sælunge sidder fast i længere tid.

Danmarks Naturfredningsforening er i besiddelse af billeder, der over en årrække dokumenterer rådne sælunger i hummergarn.

Derfor opfordrer naturfredningsforeningen nu offentligt ministeriet til at indføre garnfri zone i sælernes yngletid i visse områder af Nordjylland.

»Det er skræmmende, at nogen vil fange sælunger i garn med fuldt overlæg, men det kan vi altså konstatere, at der er. Vores indtryk er heldigvis, at 99 procent af alle fiskere aldrig kunne drømme om noget så modbydeligt, men der er altså få brodne kar. Derfor har vi bedt Fødevareministeriet om at undersøge, om der er opstillet garn ved de kendte sællokaliteter,« siger biolog ved Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson til Berlingske Nyhedsbureau.

Danmarks Naturfredningsforening modtog de seneste billeder af døde sæler i fiskegarn 8. april, og rettede samme dag henvendelse til Fødevareministeriet og Miljøministeriet med forslag om, at der indføres en garnfri zone omkring Ejerslev Røn i sælernes yngletid. Det er særligt i det nordjyske område, at der er problemer.

Fødevareministeriet vil dog ikke indføre garnfri zone omkring Ejerslev Røn, men vil i stedet medtage problemstillingen i det videre arbejde med EU beskyttelsesområder for sæler.

Men det er lang fra godt nok ifølge Bo Håkansson:

»Vi er mildest talt uforstående overfor beslutningen, da vi ved, at ministeriet også har fået henvendelser om sagen fra andre. Danmarks Naturfredningsforening vil nu rette henvendelse til Folketingets Miljøudvalg, og Udvalget for Fiskeri i håb om, at der snarest kan indføres et garnforbud, for det er meget utilfredsstillende, at sagen bliver nølet, når dyrene lider,« siger Bo Håkansson og opfordrer samtidig borgere til at indsende billeder til Danmarks Naturfredningsforening, hvis man kan dokumentere, at sæler er fanget i fiskegarn.