Sædkvaliteten daler: Sådan kæmper du imod

Mange faktorer spiller ind på mænds sædkvalitet, og nogle af dem kan du selv forbedre.

Vestlige mænds sædkvalitet er halveret siden 1973. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Siden 1970'erne er mænds sædkvalitet i Europa, Nordamerika, Australien og New Zealand styrtdykket.

Faktisk er vestlige mænds sædkvalitet mere end halveret fra 1973 til 2011, viser et stort internationalt studie fra Human Reproduction Update.

I gennemsnit er koncentrationen af sædceller faldet med 1,4 procent om året i perioden.

Der er mange faktorer, der spiller ind på mænds sædkvalitet.

Mens nogle af grundene er medfødte, er der også områder, hvor man selv kan sætte ind for at optimere sine chancer for en god sædkvalitet.

Det fortæller Tine Kold Jensen, professor i miljømedicin med speciale i mænds reproduktionsevne.

- Hos mænd der har marginalt dårlig sædkvalitet, altså lidt under det normale, kan man sige, at de skal prøve at tabe sig, dyrke mere motion, lade være med at ryge og skære ned på alkohol, og så kan det hjælpe lidt, siger Tina Kold Jensen og tilføjer:

- Hvis man er meget overvægtig, kan det have en betydning at tabe sig. Jo mere ekstremt, jo mere effekt vil man kunne se, hvis man ændrer livsstil.

Ursula Bentin-Ley, speciallæge i gynækologi og klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik, forklarer, at overvægt kan have en negativ effekt, fordi særligt det fedt, der sidder på maven, har østrogen-effekt - det vil sige, at man nedsætter testosteron-effekten, som er nødvendig for dannelsen af sædceller.

Sædcellerne dannes og modnes i løbet af tre måneder, og derfor kan man relativt hurtigt se en forbedring, hvis livsstilen kan hjælpe med at rette op på sædkvaliteten, siger hun.

Det betyder også, at hvis manden får feber, så går der tre måneder, før sædkvaliteten er oppe på det sædvanlige niveau igen.

- Vi ved, at feber er rigtig skidt, for testikler skal ikke komme over 34 grader. Alt, der varmer testiklerne op, er ikke godt for manden, fortæller Ursula Bentin-Ley.

Ursula Bentin-Ley fortæller, at der er en gruppe mænd, som drikker enormt meget cola, og det ser ud til at hænge sammen med lav sædkvalitet.

- Men vi kan ikke sige, om det er colaen i sig selv, eller om det er livsstilen, de mænd har, der påvirker sædkvaliteten, siger Ursula Bentin-Ley.

En sund livsstil kan optimere chancerne for en bedre sædkvalitet, men der er ingen garantier, siger professor Tina Kold Jensen.

- Det helt store problem er, at vi ikke ved, hvad den største synder er. Men hos nogle af dem, vi ser, der handler det om, hvad moren har været udsat for, mens hun ventede barnet. Testiklerne bliver grundlagt, allerede mens man er et foster, forklarer hun.

Hormonforstyrrende stoffer i morens livsstil er mistænkt for at påvirke fosteret, så testiklerne ikke falder ned i pungen før efter fødslen, eller så de skal opereres ned.

- Det nedsætter sædkvaliteten, for testiklerne har ikke godt af at ligge ved 37 grader, siger Ursula Bentin-Ley, speciallæge i gynækologi.

Allerede som foster lægges grundstenene for mandens sædkvalitet altså, og derfor lyder Tina Kold Jensens råd til gravide:

- Lad være med at ryge. Lev så sundt som muligt, og undgå så meget kemi som muligt. Det gør man bedst ved at vælge produkter med Svanemærket, og undgå hormonforstyrrende stoffer, som er under mistanke for at kunne påvirke fosterets sædkvalitet.

Tina Kold Jensen oplever, at selv om mændene ændrer livsstil, er det ikke alle, der kan ændre på sædkvaliteten.

- Hvis ikke det hjælper, er der kunstig befrugtning. Man plejer at sige, at mellem otte og ti procent af en fødselsårgang kommer til verden med hjælp, siger hun.