Sæddonor med genfejl havde mulige sygdomstegn på ryggen

Fire forældrepar har stævnet en sædbank for at levere sæd med genfejl. Sædbanken nægter at have begået fejl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skulle det have givet anledning til flere undersøgelser, at en sæddonor havde fire såkaldte café-au-lait-mærker på ryggen?

Spørgsmålet er blevet omdrejningspunkt i en principiel sag, hvor fire forældrepar har stævnet sædbank Nordic Cryobank for at videregive sæd med en sjælden genfejl ved navn NF1.

Forældrene kræver økonomisk erstatning.

Sagen blev indledt i Østre Landsret i København mandag.

Her kom det frem, at et af symptomerne på NF1 er lysebrune mærker - café-au-lait-mærker. Sæddonoren, der videregav genfejlen, havde fire af disse mærker på ryggen.

Mens forældrene til de syge børn mener, at det burde have været undersøgt nærmere, så mener Nordic Cryobank ikke, at fire mærker er nok til at vække mistanke om NF1.

Ifølge Retslægerådet bør man først være bekymret ved seks mærker eller flere.

Genfejlen kan føre til svulster på synsnerverne, vækst- og adfærdsproblemer samt kortere levetid. Svulsterne kan i sjældne tilfælde udvikle sig til ondartede kræftknuder. Der findes ingen kur mod NF1.

Mødrene til et af de fire børn, som fylder otte år 24. oktober, opdagede få måneder efter fødslen flere brune mærker på babyens krop.

Deres læge bad dem om ikke at bekymre sig, for mærkerne er ofte helt almindelige.

Men i 2010 modtog Lone og Annette Søgaard Kristensen et brev fra fertilitetsklinikken, hvor de havde modtaget sæden. Her stod der, at donoren måske var bærer af genfejlen.

Senere er flere symptomer dukket op. Blandt andet har barnet synsbesvær, dårlig grovmotorik og bliver hurtigt træt.

- Jeg er ikke den samme, som jeg var for fem år siden. Det har været en stor bekymring. Og vi kender ikke hele omfanget af sygdommen endnu, siger Lone Søgaard Kristensen.

Sæden er ikke kun blevet solgt i Danmark men også i blandt andet USA, hvor en af de fire sagsøgere er fra. Den amerikanske mor skal tirsdag afgive forklaring i retten over Skype.

Det er første gang i dansk retshistorie, at en sædbank risikerer at blive pålagt et erstatningsansvar for at videregive genfejl.

/ritzau/