Sædbank: Rødhårede nej tak

Den aarhusianske sædbank Cryos er begyndt at afvise donorer med bestemte træk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske sædbank Cryos i Aarhus er begyndt at afvise rødhårede mænd, der vil sælge deres sæd. Det skriver Ekstra Bladet.

Direktør for Cryos, Ole Schou, fortæller, at lagrene er propfyldte, fordi sædbanken de seneste år har oplevet en voldsom stigning i antallet af mænd, der vil sælge deres sæd. Derfor er sædbanken nu begyndt at afvise donorer, og at det især er rødhårede mænd.

- Der er for mange rødhårede i forhold til efterspørgslen. Jeg tror ikke, man vælger en rødhåret, medmindre partneren – for eksempel den sterile mand – er rødhåret, eller fordi den enlige kvinde har en præference for rødhårede. Især sidstnævnte er der måske ikke så mange af, siger Ole Schou til ekstrabladet.dk

Han fortæller, at der dog stadig er interesse for sæd fra rødhårede mænd fra særlig ét land: Irland.

- Vi sælger til Irland. Her går det som varmt brød, siger han.

Allerede sidste år i august meldte sædbanken, at efterspørgslen på rødhårede sæddonorer var faldet. I stedet var der stor efterspørgsel på sæd fra f.eks. afrikanske mænd, mens nærmest ingen vil have donorsæd fra rødhårede mænd. Det skrev nyhedsbureauet Newspaq. Dengang sagde direktøren, at der ikke var meget gang i omsætningen af sæd fra danske mænd.

- Generelt er der ikke den store efterspørgsel efter den nordeuropæiske type internationalt. Vi diskriminerer ikke, men vi har simpelthen allerede nok sæd på lager fra mænd, der er rødhårede.

Derimod behøver mænd med brune øjne og mørkt hår ikke at gå forgæves til sædbanken.

- Vores lagre bliver støvsuget for mænd med brune øjne og mørkt hår. Det er det, de især efterspørger sydpå - i Spanien, Italien og Grækenland, hvor de ikke søger typiske danske lysblonde og blåøjede donorer. Men nogle danske kvinder vil også gerne have mørkhårede og brunøjede donorer, siger Ole Schou til ekstrabladet.dk.

Den aarhusianske sædbank Cryos blev etableret i 1987 af Ole Schou. I dag har Cryos afdelinger i New York, Mumbai, København og Aarhus og sælger donorsæd til klinikker og private kunder i over 65 lande i hele verden.