Sæbevand kan afværge ulykker med gasgrillen

Gasflaskerne og apparaterne, som hører til, skal have lidt kærlig omsorg også her i vinterperioden. Læs de gode råd her.

Læs mere
Fold sammen

Det nye år begyndte med noget af et brag for beboere i Esbjerg. Byen blev ramt af hele to gaseksplosioner inden for en uges tid, hvoraf den ene blev udløst af noget så simpelt som en gasgrill.

Det er selvfølgelig aldrig ufarligt at have en gasflaske stående, uanset om den er sat til en gasgrill, terrassevarmer eller et andet apparat.

Ifølge Arne Hosbond, der er chefkonsulent ved Sikkerhedsstyrelsen, starter en sikker brug af gasflasker med brugsvejledningen.

- Man burde starte med at læse den vejledning, der følger med. Det er vigtigt, at vejledningen også er på dansk, og det fremgår af den, hvordan man samler apparatet, siger han.

Der vil altid være en slange mellem et apparat og en gasflaske, som forbinder de to dele. Nogle gange følger slangen med den nyindkøbte erhvervelse, men andre gange skal men selv købe slangen separat.

Det er især denne slange, der skal dobbelttjekkes, inden bøfferne ryger på grillen.

- Når du har samlet alle delene, som der står i brugsvejledningen, så er det en god idé at hælde sæbevand over samlingerne. Hvis der er en utæthed, vil der komme bobler, ligesom når man tjekker, om der er hul i en cykelslange, siger Arne Hosbond.

Slangen skal derefter tjekkes et par gange om året, for at sikre at den ikke har fået for meget sollys, er ødelagt eller sidder forkert.

Selv ville Arne Hosbond aldrig lade en gasgrill stå og være koblet til en gasflaske, hvis han ikke brugte den i mere end en uge, ligesom han heller aldrig ville køre en gasgrill ind i garagen, når han var færdig med at bruge den efter sommersæsonen uden at lukke for gassen. For i garagen har man ikke mulighed for at observere gasflasken i grillen.

Derved har man heller ikke mulighed for at lugte, om der har været et gasudslip, mens gasflasken har overvintret i garagen.

Det er Mads Dalgaard, seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen, enig med Arne Husbond i.

- Hvis du kan lugte gas, så skal du lufte ud med det samme, og hvis du er meget bekymret, skal du kontakte brandvæsenet. Der skal du ikke tænke på, om du er til besvær. Hellere ringe en gang for meget, råder Mads Dalgaard.

For at være på den helt sikre side, anbefaler Arne Hosbond at pille regulatoren af gasflasken og derved lukke fuldstændig for den. På den måde står gasflasken ikke med tryk på, når apparatet ikke bruges.

Det er heller ikke nødvendigt at bruge krudt på at bekymre sig om, hvorvidt gasflasken kan klare at stå udenfor. Den er nemlig beregnet til både frostgrader og høj solskin. Der skal til gengæld tages stilling til, om det apparat, som gasflasken er sat til, kan overleve udendørs året rundt.

 

Fakta: Hvis gassen er sluppet ud

- Hvis der lugter af gas, skal man straks udlufte. Generelt skal man være påpasselig med at have gasflasker inden døre. For eksempel i kælderen eller garagen.

- Forsøg at lokalisere gasudslippet. Hvis det kommer fra naboens have, der er ved at grille bøffer, så er der ingen grund til bekymring. En gasgrill kan godt lugte af gas, når den tændes.

- Bring dig selv i sikkerhed, hvis du er nervøs for gasudslippet.

Kilde: Mads Dalgaard, seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen.

/ritzau/FOKUS