Sårede betjente jagtede Omar El-Hussein efter skudepisode

Mandag vidnede de to betjente, der oplevede drabet på den jødiske vagt Dan Uzan på helt tæt hold, under terrorangrebet i den 15. februar sidste år i København. De blev begge ramt af El-Husseins skud, men det stoppede dem ikke fra at sætte efter terroristen.

ARKIVFOTO: Det var ved synagogen i Krystalgade, at de to betjente blev vidner til drabet på den jødiske vagt Dan Uzan Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

»Jeg kigger over på gerningsmanden, der nu står helt oppe i hovedet på Dan Uzan. Han trækker en sølvfarvet pistol og skyder«

Sådan lød det fra den ene af de to betjente, som mandag formiddag vidnede i Københavns Byret i straffesagen mod de fire mænd, der er tiltalt for medvirken til terrorisme.

Klokken var 00.35 den 15. februar sidste år, og de to betjente havde netop afløst et par kolleger, der sammen med den civile vagt, Dan Uzan, holdt vagt foran synagogen i Krystalgade, da de ud af øjenkrogen fik øje på en mistænkelig person.

»Jeg ser en mand, som ser ud til at være beruset, men jeg tænker, at han overdriver, og at vi derfor skal holde øje med ham,« siger den anden betjent fra vidneskranken.

Han fortæller, at han også hørte manden lade som om, han kastede op. De næste skæbnesvangre minutter gik ifølge begge betjente meget stærkt. De registrerede begge, at Omar El-Hussein pludselig var helt tæt på Dan Uzan. De så lysglimt og hørte knaldene fra et til to skud.

Omar El-hussein vendte sig mod betjentene i en hurtig, glidende bevægelse, hvilket fik dem begge til at smide sig på asfalten.

»Jeg fornemmer skudenes hvislen i luften. Jeg mærker et smæld i min venstre fod, og der er jeg klar over, at jeg er blevet ramt,« siger den første betjent.

Han fik afsikret sin maskinpistol og kom på benene sammen med kollegaen, som var blevet ramt i armen. Men Omar El-Hussein var allerede drejet om hjørnet. Begge betjente satte i løb efter gerningsmanden, og den første betjent fik affyret et enkelt skud, inden magasinet faldt ud.

»Da jeg løber mod Peter Hvidtfeldt Stræde, ser jeg Dan ligge på jorden,« siger den første betjent.

Omar El-Hussein slap væk fra betjentene i indre by, men blev senere samme nat skudt af politiet foran en lejlighed på Svanevej i København Nordvest.

Sagen mod de fire mænd, der er tiltalt for at have medvirket til terrorisme ved at hjælpe Omar El-Hussein, da han den 14.-15. februar sidste år åbnede ild og dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan, fortsatte mandag den 22. august efter en sommerpause.

Samlet tiltales de fire mænd under Straffelovens paragraf 114, den såkaldte terrorparagraf, for at have til hensigt at »destabilisere eller ødelægge Danmarks grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer«, som det hedder i anklageskriftet.

Herudover tiltales to af mændene, LE og BH, for at hjælpe Omar El-Hussein med at skaffe mordvåbnet fra angrebet ved Krudttønden af vejen.

En tredje mand, LH, er tiltalt for at have været i besiddelse af ammunition identisk med det, Omar El-Hussein brugte ved terrorangrebet.

Sagen fortsætter torsdag den 25. august.

Københavns Byret har ophævet sagens navneforbud, men Berlingske vælger alligevel ikke at bringe de tiltaltes navne, fordi der endnu er faldet dom i sagen.