Sårbare borgere ved ikke, hvornår de kan vaccineres: Hos patientforeninger er telefonerne »rødglødende«

Mange sårbare patienter oplever utryghed og tvivl, fordi de ikke er blevet indkaldt til vaccination mod covid-19, fortæller Danske Patienter. Direktør anerkender udfordringen, men savner bedre retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

En stor andel af sårbare patienter er utrygge og ved ikke, om de står på listen over personer, der kan forvente at blive indkaldt til vaccination. Det skriver Politiken onsdag.

Ifølge direktør for Danske Patienter – der er en paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark – Morten Freil, er det alvorligt.

»Det er et stort problem, det er der ingen tvivl om. Vi har ikke præcise tal på, hvor mange patienter, der er usikre og utrygge på nuværende tidspunkt, men jeg kan sige, at telefonerne i patient- og pårørendeforeningerne er rødglødende i øjeblikket, og det har de været i et stykke tid,« siger Morten Freil til Berlingske.

17.286 af 190.000 sårbare patienter har fået første stik med coronavaccinen ifølge Sundhedsstyrelsen. Det er knap ti procent af gruppen af sårbare patienter.

De 190.000 patienter udgør gruppen af personer i »særlig øget risiko«, som Sundhedsstyrelsen har døbt »vaccinationsgruppe fem« i programmet over, hvem der skal vaccineres.

Organisationen for patient- og pårørendeforeninger i Danmark, Danske Patienter, mener, at Sundhedsstyrelsen skal komme på banen og informere den »store gruppe« af utrygge sårbare, der fortsat venter på en indkaldelse til vaccination mod covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Frygter at blive glemt

Men mange sårbare personer, som givetvis er i gruppe fem, har ikke fået en indkaldelse til vaccination, selvom de har modtaget den besked i e-Boks, som alle har fået, om at de på et tidspunkt vil blive vaccineret, fortæller Morten Freil. Mange er derfor »utrygge«, da gruppen af personer i øget risiko ifølge myndighedernes plan står til at blive vaccineret i tidsrummet fra januar til og med marts.

»Det er godt 17.000, der har fået vaccinen allerede, og nogle af de øvrigt er blevet indkaldt, men der er en kæmpe gruppe af de 190.000, som ikke er blevet indkaldt endnu. Derfor ved de ikke, om de er blevet glemt i systemet, eller om det er, fordi de endnu ikke er blevet indkaldt,« siger Morten Freil:

»Vi har stor forståelse for, at man ikke kan indkalde alle til vaccination på nuværende tidspunkt, fordi der simpelthen ikke er vacciner nok, men vores opfordring er, at man skal sørge for hurtigst muligt at få kontaktet samtlige patienter i gruppe fem, så de ved, at de er i systemet. De skal vide, at de ikke er glemt. Ellers skaber det utryghed og frustration.«

For nogles vedkommende skyldes det ifølge Morten Freil formentlig, at en stor del af dem, der ikke er blevet kontaktet endnu, ikke har fået en plads i køen til en vaccine. Risikoen er dog, at nogle bliver glemt.

»Nogle gange er det alvorligt syge, som frygter, at de er blevet glemt, fordi de ikke kan forstå, at det ikke snart er deres tur. Det er vigtigt at sige, at henvendelserne ikke handler om patienter, der gerne vil frem i køen. Det er klart vores oplevelse, at patienterne har stor forståelse for den rækkefølge, der er planlagt, og at der ikke er nogen, som presser på for at komme foran i køen. Det er alene visheden om, at de ikke er glemt, der er vigtig for dem,« siger Morten Freil.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et ark, hvor man kan tjekke, om man er i målgruppe fem. I den målgruppe er blandt andet personer med hjerte-kar-sygdomme, lungesygdomme, nyresygdom, mave-tarm- eller leversygdom og kræftsygdomme.

Savner bedre kommunikation fra Sundhedsstyrelsen

Dokumentet er overskueligt, og Sundhedsstyrelsen har »taget opgaven meget alvorligt« i forhold til at udpege kriterierne, mener Morten Freil, men der opstår alligevel problemer for mange. Han peger på, at patienter skal igennem mange led, før de får en henvisning.

Ofte skal patienter igennem en proces, der involverer både praktiserende læge, hospitalet, Statens Serum Institut og den pågældende region. Går patienten hos en speciallæge – som mange gør – oplever Danske Patienter, at der opstår problemer. Mange finder det naturligt at bede om, at speciallægen indstiller patienten i gruppe fem, men det kan en speciallæge ikke. Det kan en praktiserende læge, men ifølge Morten Freil kan det være svært for en praktiserende læge at foretage vurderingen, hvis patientens kontakt primært har været med speciallægen.

Kan det være, at problemet opstår, når sygehusafdelingerne skal identificere patienterne?

»Det er vanskeligt at sige. For en uges tid siden var oplysningen, at Region Nordjylland havde indstillet nul, mens Region Hovedstaden havde indstillet 47.000. Den store forskel tyder på, at man enten ikke har klare nok retningslinjer, eller at man ikke følger retningslinjerne, fordi det er en svær opgave,« siger han.

I sidste ende er det vigtigste vel, at folk bliver vaccineret, og nu er 17.000 ud af 190.000 vaccineret – synes du, at det er et lavt antal?

»Vi havde da håbet, at endnu flere var vaccineret på nuværende tidspunkt, men vi anerkender, at der er en situation i Danmark og Europa og verden, hvor der er begrænsning på vaccinerne. For os handler det ikke om, at der vaccineres for få, men om at der skal skabes vished og klarhed.«