Sådan undgår du uro i kroppen efter træning

Når musklerne har arbejdet, går de ind i en hvilefase, men i tiden fra aktiv til hvile kan man føle en generende uro i kroppen.

Oplever du uro i kroppen efter træning? Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

. Dagens træning er netop veloverstået, men følelsen af at have gjort noget godt for kroppen og glæden af velvære kan ofte kort efter blive erstattet af en ubehagelig uro i kroppen.

Ofte kan musklerne i kroppen sitre så meget, at man ikke kan finde ro i kroppen og bliver rastløs inden sengetid, siger Anne Louise Knudsen, der er klinisk diætist ved Diætpiloten og triatlet.

- Når man træner ødelægger man i princippet musklerne, og når de skal genopbygges kan hele den proces godt give følelsen af uro i kroppen. Derfor skal man støtte kroppen i dens restitutionsproces, siger hun.

Der sker altså en masse i kroppen, både mens man er aktiv og i timerne bagefter.

Begge dele kan være med til at give følelsen af uro i kroppen, men med enkle metoder kan man minimere denne uro.

Det allerbedste, man kan gøre i den forbindelse, er at få fordelt sit proteinindtag ud over hele dagen, så man får en proteinholdig morgenmad, frokost og aftensmad.

Ved at der hele tiden er aminosyrer i blodbanen, som man netop får igennem proteiner, sikrer man at restituere normalt, og dermed kan man mindske uroen i kroppen.

Når man træner, ophobes der også affaldsstoffer i kroppen, som skal væk, og hvis man ikke har fået transporteret dem væk, kan man føle en vis ubehag forbundet med det, siger Claus Theilgaard Sevel, cand.scient. i idræt og lektor ved VIA Fysioterapeutuddannelsen.

- Derfor kan det være en godt idé at slutte sin træning af med at gå i 10 minutter, i stedet for at stoppe brat efter man har trænet med høj intensitet, fortæller Claus Theilgaard Sevel.

Afkølingsperioden kan nemlig være med til at fjerne nogle af de affaldsstoffer, som har ophobet sig i kroppen, siger han.

- Det hjælper kroppen, så affaldsstofferne ryger ud i musklerne og forbrændes der i stedet for at ophobes ude i blodbanen. På den måde vil man kunne opleve en mindre uro i kroppen, siger Claus Theilgaard Sevel.

Træning får også kroppen til at være i en øget vågenhedstilstand, som skyldes, at der udskilles stresshormoner i kroppen under træning.

Er man derfor fysisk aktiv inden sengetid, kan det betyde, at man ligger og roterer i sengen i stedet for at finde den hvile, som er nødvendig for at kunne falde i søvn.

Har man søvnproblemer, bør træningen derfor ikke ligge for tæt på sengetid, da det tager tid for kroppen at gå ind i hvilefasen.

/ritzau/FOKUS