Sådan undgår borgerne dårligere service

Danskerne kan få den samme service i skoler, daginstitutioner og ældreplejen i de kommende tre år. Kommunerne slipper for at spare fire mia. kr. i 2012 og 2013.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om landets kommuner skal holde udgifterne i ro i de kommende tre år, er det muligt at opretholde et højt serviceniveau i skolerne, på børneområdet og i ældreplejen. Det fremgår af VKO-partiernes nye aftale om genopretning af dansk økonomi.

Kommunerne slipper for at spare fire mia. kr. i 2012 og 2013, og samtidig fremlægger forligspartierne en opskrift på, hvordan kommunerne kan omlægge opgaver og effektivisere, så der kan frigøres penge til kernevelfærdsområderne børn, ældre og skoler.

Kommunerne har hidtil hævdet, at nulvækst betyder besparelser. Bl.a. fordi der kommer færre skatteindtægter i kassen i krisetider samtidig med, at en række udgifter til bl.a. handicappede og børneanbringelser stiger eksplosivt. Men der er et stort potentiale, som kommunerne kan høste for at øge indtægterne og undgå besparelser på servicen over for borgerne, lyder modsvaret fra VKO.

Der er mindst en milliard ekstra til velfærd

En bedre organisering af de administrative opgaver kan frigøre 600 mio. kr. til velfærd. Det kan ske ved, at kommunerne lærer af hinanden og arbejder lige så effektivt som de bedste i klassen.

Derudover peger VKO-partierne på mere konkurrenceudsættelse, det vil sige, at flere opgaver sendes i udbud og overlades til det offentlige eller private firma, som kan løse opgaven bedst og billigst.

Kommunerne kan også hente store millionbesparelser på fælles indkøb. Staten har selv sparet 800 mio. kr. ved at samle indkøbsaftaler. Også øget digitalisering inden for social-, sundheds- og undervisningsområdet kan give besparelser.

Endelig fremhæver VKO-partierne, at kommunerne kan spare en halv mia. kr. årligt fra 2011 på overflødigt bureaukrati. Dertil er der også udsigt til penge på kontoen, hvis kommunerne arbejder målrettet for at nedbringe sygefraværet, der p.t. varierer fra ni til 17 sygedage pr. medarbejder i de enkelte kommuner.

KL-formand vil ikke aflyse sparerunder

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S) er lettet over, at kommunerne slipper for at spare fire mia. kr. Han fastholder også, at kommunerne allerede er i gang med at omlægge opgaver og effektivisere for en mia. kr. årligt.

- Så med mindre vi får ekstra penge fra de midler, der er afsat til sundhed og svage grupper, vil der komme meget alvorlige budgetreduktioner i 2011, siger Jan Trøjborg og uddyber:

- Vi får øgede udgifter til handicappede samt børn, der har været udsat for omsorgssvigt. På ældreområdet kommer kommunerne til at mærke presset på sundhedssektoren, fordi der kommer flere udgifter til efterbehandlinger i takt med, at patienterne udskrives hurtigere, siger Jan Trøjborg.