Sådan udviklede listeria-udbruddet sig

Læs her, hvordan sagen om de 12 døde danskere, der blev smittet med listeria, er forløbet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

September 2013: Statens Serum Institut (SSI) får de første rapporter om tilfælde af listeriose, der skyldes listeria-bakterier. 

Fra september 2013 til i dag har SSI i alt registreret 20 patienter med listeriose, som er en del af samme udbrud. De fleste tilfælde er dog forekommet for nylig. I juni, juli og august alene er der registret 15 nye tilfælde.

Siden september 2013 er listeria-bakterier fra patienter blevet undersøgt med genom-sekventering på Statens Serum Institut. Derfor kan SSI påvise, at de 20 patienter har været inficeret med identiske listeria-bakterier.

Fødevarestyrelsen informeres af Statens Serum Institut om, at der kan være et listeria-udbrud i gang, men at kilden er ukendt. Fødevarestyrelsen påbegynder en efterforskning af udbruddet.

6. maj: Det lykkes at påvise den samme listeria-bakterie, som listeriose-patienterne er smittet med, i et parti rullepølse. Det pågældende parti rullepølse  trækkes tilbage fra markedet.

11. august: Fødevarestyrelsen slår fast, at hovedsmittekilden til listeria-udbruddet stammer fra firmaet Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene. Virksomheden bliver herefter lukket, og en tilbagetrækning af produkter fra aftagervirksomheder går i gang.

Patienterne, der er ramt af udbruddet, er 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år, og de er bosat i hele landet. 12 patienter er afgået ved døden indenfor 30 dage efter at være testet for listeriose. I lighed med tidligere listeria-udbrud har patienterne samtidig lidt af anden alvorlig sygdom, og dødsfaldene kan derfor ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen, oplyser Fødevarestyrelsen og SSI.

Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut