Sådan udviklede grove »drengestreger« sig til at koste liv

Søndag morgen blev en bil ramt af en stor betonklods, der blev kastet fra en motorvejsbro på Fyn. Én person omkom. Men det er dog langt fra første gang, at der bliver kastet genstande fra de fynske motorvejsbroer. En uhyggelig praksis, der før er blevet omtalt som grove »drengestreger« af politiet. Sådan ser Fyns Politi dog ikke på den aktuelle sag.

Fyns Politi har offentliggjort billeder af disse to sten for at komme nærmere en eller flere gerningsmænd, der står bag sødagens tragiske dødsfald. De to sten ramte ikke den udenlandske families bil, men politiet mener, at de er blevet smidt ud over motorvejsbroen mellem Blommenslyst og Vissenbjerg på Fyn i forbindelse med ulykken. Fold sammen
Læs mere

»Det er groft, for det kan ende i en voldsom ulykke.«

Sådan lød meldingen fra vagtchefen hos Fyns Politi tilbage i efteråret 2013, da en ny type sager pludselig begyndte at tikke ind på den fynske alarmcentral.

Seks gange på ganske få dage havde ukendte gerningsmænd kastet genstande – blandt andet metalskruer og en enkelt vanddunk – mod intetanende bilister på motorvejen.

»En af gangene var det en vanddunk, der ramte frontruden på en lastvogn. Splinterne fra ruden ramte føreren af lastvognen,« fortalte vagtchef Hans Frederiksen dengang til tv2.dk.

Endnu var ingen dog kommet alvorligt til skade ved hændelserne, som politiet betegnede »grove drengestreger«.

Det skulle dog vise sig kun at være et spørgsmål om tid.

Fra metalskruer til betonklodser

Søndag morgen blev en udenlandsk familie nemlig ramt af en stor betonklods, da de kørte under motorvejsbroen mellem Blommenslyst og Vissenbjerg på Fyn.

Én person er ifølge Fyns Politi omkommet og én alvorligt kvæstet. Barnet i bilen slap med mindre skrammer.

Og mens Fyns Politi ikke på nuværende tidspunkt ønsker at kommentere mulige motiver eller sammenhænge mellem den tragiske ulykke og andre lignende sager, tegner der sig dog unægtelig et billede af en uhyggelig trend, der er løbet løbsk. Én ting står dog klart - der er ikke længere tale om drengestreger, siger politikommisær Michael Lichtenstein til DR Nyheder.

»Min overbevisning er, at der er mindst én voksen involveret i det her, for de er så tunge, de sten - det er ikke noget børn kan klare. Og når det er så farligt, og så alvorligt, så betragter vi det bestemt ikke som drengestreger«, siger Michael Lichtenstein til DR.

»De her 30 kilo fliser er ikke nogen, man lige kommer cyklende med under armen, der skal være to personer til at håndtere dem og formentlig også et køretøj eller lignende til at fragte dem i.«

Alene på den ene motorvejsbro mellem Blommenslyst og Vissenbjerg er det sket mindst to gange før, at bilister er blevet ramt af tunge kasteskyts. Dertil kommer en række lignende sager fra lokalområdet.

Den seneste alvorlige hændelse fandt sted for et halvår siden i januar måned. Her blev to voksne og to børn ramt af en 30 kilo tung betonflise, der bragede gennem tage på familiens bil, da de kørte under den omtalte motorvejsbro.

Alle parter slap – som politiet selv formulerede det – på mirakuløs vis med livet i behold. Det samme gjorde passagererne i de bagvedliggende biler, der kørte galt som følge af ulykken.

Tre dage senere modtog Fyns Politi endnu en anmeldelse fra en tysk bilist, der angiveligt også var blevet ramt af sten fra selvsamme motorvejsbro, kort inden den danske familie kørte galt. På baggrund af et vidneudsagn kunne Fyns Politi fortælle, at man ledte efter to unge mænd i alderen 15-20 år af sydlandsk udseende.

»De ved ikke, hvor alvorligt det er«
Fyns Politi har endnu ikke ønsket at kommentere, hvem de tror, står bag dagens tragiske stenkast. Tilbage i 2013, da de første sager meldte sig på banen, forklarede den fynske politimyndighed dog, at det højst sandsynligt var børn eller unge mennesker, der stod bag ulykkerne.

Og det fik hurtigt Odenses lokale ungearbejdere til at reagere. Her lød meldingen, at man ville gå dialogens vej for at informere de unge i lokalområdet om sagernes alvor.

»Vores erfaring er at det er unge, der ikke klar over hvor alvorligt det er, og hvor stor fare de udsætter andre for. Så en del af det er at sætte dialogen i gang og gøre opmærksom på, at det her er meget alvorlige episoder. Politiet regner også med, at det er børn eller unge, der står bag episoderne. De har allerede taget konsekvensen, og der er derfor øget patruljering ved motorvejsbroer i de udsatte områder,« sagde SSP Odense’s sekretariatschef Tommy Holst dengang til tv2.dk.

Berlingske ville gerne have talt med Tommy Holst om den aktuelle sag, men det har endnu ikke været muligt at få fat på SSP-lederen.