Sådan taler du med dine børn om terroren

Weekendens terrorangreb fylder meget i medierne, og for børn kan det være rigtig hårdt at se de voksne være påvirkede af noget, som de små måske ikke forstår.

Foran Synagogen i Krystalgade i København, bliver der lagt blomster for den vagt der natten til søndag mistede livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Avisforsiderne viser politimænd med blomster, nyhedsudsendelserne viser sørgende mennesker, og de voksne taler ikke om andet.

Det er tydeligt, at der er sket noget voldsomt i København i weekenden, men for de mindste er det måske ikke så let at forstå, hvad det er. Og netop fordi børnene ikke kan undgå at høre om weekendens terrorangreb, er det vigtigt, at de hører om det fra de voksne. Det fortæller Bente Boserup, der er chef for BørneTelefonen hos Børns Vilkår.

»Det vigtigste er at tale med børnene om det. Vi kan ikke holde dem væk fra det, og børns fantasi er nu engang værre end virkeligheden. Vi er nødt til at spørge vores børn, hvad de forestiller sig, og hvad de er bange for,« siger Bente Boserup.

Hvis børnene er mindre end fem år, kan det være en god idé at holde dem væk fra fjernsynet, fordi billederne kan blive for voldsomme, forklarer hun. Men hvis de er ældre, skal man sætte sig ned og se nyhedsudsendelserne med dem, for så ved man, hvad de ser og kan snakke ærligt med dem om det.

»Man skal være ærlig og konkret. »Ja, manden blev skudt, og det er rigtig væmmeligt at tænke på. Politiet skød manden, fordi de skulle passe på en hel masse andre mennesker. Ja, manden skød to voksne, men der var rigtig mange, der blev reddet.« Vi voksne skal forklare børnene, at mennesker ikke er sådan normalt,« siger Bente Boserup.

Nogle børn er måske bange for, at de kan risikere at havne midt i et terrorangreb selv. I sådan en situation er det vigtigt at vise og fortælle børnene, at de voksne passer på dem, fortæller Bente Boserup:

»Vi skal fortælle børnene, at der var en masse forældre med børn i nærheden af terrorangrebet på Østerbro, og de reddede alle børnene, fordi de løb. Det voksne vil gøre alt for at passe på sig selv og deres børn, skal vi fortælle dem,« siger hun og fortæller, at det værste, man kan gøre, er at sige til børnene, at de ikke skal tænke på det:

»Hvis man siger til sine børn, at de ikke skal tænke på det, risikerer man, at de går alene med det. Man behøver ikke at pensle alt ud og fortælle, at manden blev skudt i hovedet, for det er meget voldsomt. Men hvis barnet har hørt det, skal man sige det, som det er. »Ja, han blev skudt i hovedet, og det er rigtig væmmeligt at tænke på.«