Sådan skal Videnskabens OL lokke danskerne ind i naturvidenskaben

Den største videnskabskonference i Europa, Euroscience Open Forum, åbnede i dag i Carlsberg Byen. Konferencen søger i år at bringe videnskaben tættere på folket, men hvordan gør man lige det? Vi søgte svaret hos ministeren, EU-formanden og borgeren.

Over 85 event-arrangører fra 20 lande arrangerer hundredvis af events for alle nysgerrige sjæle i de seks dage, den store videnskabskonference ESOF2014 varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var i Dronning Margrethes og EU-Kommissionsformand José Manuel Barrosos selskab, at forskningens svar på OL, Europas største videnskabskonference, ESOF, i dag blev åbnet i Carlsberg Byen.

På konferencen skal verdens førende forskere give deres bud på, hvordan fremtidens udfordringer kan overkommes med videnskab, de skal tage ved lære af hinanden, og de skal vigtigst af alt udbrede interessen for videnskab i befolkningen.

»I Danmark skal vi leve af de gode idéer. Derfor er det vigtigt, at befolkningen, og især børn og unge, kan blive nysgerrige på naturvidenskab, og se, hvordan forskning og videnskab også kan være sjovt,« fortæller uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Under mottoet »Science Building Bridges« er det i år konferencens erklærede mål og vision at bygge broer mellem videnskaben og samfundet.

Det hedder i konferencens målsætning, at ESOF skal bygge broer mellem samfund og videnskab, mellem den private og den offentlige sektor, mellem videnskab og medier og mellem Europa og verden.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen er broen mellem befolkningen og videnskaben den vigtigste af disse men også den, som knager mest i fugerne. 

»Vi kan se, at der er færre unge, der interesserer sig for naturvidenskab. Noget tyder på, at det stadig bliver betragtet som noget nørdet noget, som foregår i et lukket rum,» fortæller Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:

»Vi vil gerne invitere børnene til at komme og mærke videnskaben selv, så de kan se, at man faktisk kan bruge den til at ændre verden med.«

I juni 2014 dokumenterede tal fra Undervisningsministeriet, at færre gymnasieelever vælger fag som matematik, fysik og kemi på A-og B-niveau, hvilket er en stor udfordring, spørger man Sofie Carsten Nielsen.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, som også var til stede ved åbningen af konferencen, tilkendegiver, at han ser en stor udfordring i at gøre børn og unge nysgerrige på videnskaben. Han mener, at medierne må tage mere ansvar for vække befolkningens interesse. 

»Initiativer som dette er en god måde at skabe interesse på. Men når konferencen ender, har vi brug for, at medierne holder folks interesse for videnskab i live,« fortæller EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso og fortsætter:

»Jeg elsker personligt fodbold, men medierne skal også handle om andet end det, de skal informere borgerne om nye opdagelser inden for videnskab og forskning,« fortæller EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso.

Kom ud og rør ved videnskaben

Mens selve konferencen er forbeholdt den internationale elite af topforskere, forretningsfolk og politikere, har konferencen også et mere folkeligt aspekt.

Går man blot få skridt væk fra konferencesalen ved Tap 1 i Carlsberg Byen, støder man på videnskabsfestivalen Science in the City, som er rig på videnskabelige oplevelser. 

Her har 8-årige Marcus Nielsen netop bygget sit eget lille diodekredsløb og fået sin videnskabelige eventyrlyst stillet i de mange festivalsboder.

«Jeg har lavet en blinkelampe, det er sjovt at lave videnskab,« fortæller Marcus Nielsen smilende.

»Det er tiltrængt med et arrangement, der fokuserer på naturvidenskab, det kan jeg kun opfordre folk til at deltage i,« fortæller Marcus Nielsens mor, Gry Nielsen, og fortsætter:

»Det er vigtigt at involvere børnene i videnskaben. Det fungerer rigtig godt med de boder, hvor børnene kan røre ved videnskaben og deltage i den.«

I Science in the City kan man blandt andet møde verdens mest menneskelignende robot Geminoid-DK, som er en tro mekanisk kopi af professor Henrik Schärfe fra Aalborg Universitet.

Gæsterne kan også lære at bygge deres egne robotter ved hjælp af skrot og gamle computerdele. Desuden kan børn og unge bygge LEGO, der illustrerer bæredygtighed i verdenshavene.

Science in the City afholdes fra lørdag den 21. juni til torsdag den 26. juni i Carlsberg Byen i København. I alt deltager 85 event-arrangører fra Danmark og 20 andre lande, og det forventes, at 30.000 gæster vil besøge festivalen.