Sådan skal stigningen i syge spædbørn bremses

Et besøg fra sundhedsplejersken kort efter fødslen skal forhindre, at nyfødte bliver genindlagt på grund af fejlernæring.

ARKIVFOTO. Sundhedsminister Astrid Krag vil tilbyde alle familier, som udskrives inden tre dage efter fødslen, et besøg af en sundhedsplejerske på fjerdedagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Størstedelen af førstegangsfødende forlader hospitalet inden for tre dage efter fødslen. Og mange flergangsfødende er på vej hjem blot seks timer efter, at barnet er kommet til verden.

De korte indlæggelser har en bagside. Antallet af nyfødte, der indlægges på grund af mistrivsel og fejlernæring er næsten fordoblet på fem år, skriver Kristeligt Dagblad.

I 2007 blev 617 spædbørn indlagt inden 28 dage efter fødslen. Det tal steg til 1098 nyfødte i 2012, viser en opgørelse fra Sundhedsministeriet. Samtidig viser en landsdækkende undersøgelse fra Danske Regioner, at hver tredje fødende efterlyser mere støtte til amning og ernæring af barnet efter udskrivelse.

Derfor vil sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu prøve at komme det stigende antal genindlæggelser til livs. Hun vil tilbyde alle familier, som udskrives inden tre dage efter fødslen, et besøg af en sundhedsplejerske på fjerdedagen.

»Det er helt uproblematisk for langt de fleste familier, men desværre kan vi se, at der er en stigning i antallet af genindlæggelser, og derfor vil vi nu styrke indsatsen, så de nyfødte får den bedste start på tilværelsen,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Kommunernes Landsforenings socialudvalg hilser udspillet velkommen. Formanden for udvalget, Anny Winther (V) mener dog, der skal ses på finansieringen af de ekstra sundhedsplejersker.

»Som udspil er det et godt initiativ, der kan skabe mere tryghed for familierne. men hver gang vi får nye opgaver, skal de også finansieres,« siger hun til Kristeligt Dagblad.